Diari La Veu del País Valencià
El planeta Mercuri es deixarà veure aquest dilluns… i no tornarà a fer-ho fins al 2032 

VALÈNCIA (Agències, Redacció). La Ciutat de les Arts i les Ciències de València organitza una observació especial aquest dilluns, 11 de novembre, amb motiu del trànsit de Mercuri pel disc solar. L’activitat, que es durà a terme en col·laboració amb l’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA), es realitzarà al Passeig de Xiprers, al costat de l’Hemisfèric, a partir de les 13.30 hores fins a les 17.00 hores.

Es col·locaran un total de quatre telescopis en aquest espai exterior de la Ciutat de les Arts i les Ciències, on podrà accedir tot el públic interessat, segons ha explicat la Generalitat en un comunicat. Personal de la Ciutat de les Arts i les Ciències i de l’Associació Valenciana d’Astronomia atendran les consultes dels participants i guiaran en l’observació d’aquest curiós fenomen.

Què és un trànsit?

Els trànsits es produeixen quan un planeta passa davant del disc del Sol. En eixe moment, el planeta es veu com un xicotet disc negre que es mou lentament per davant del brillant cercle solar. Les òrbites de Mercuri i Venus es troben dins de l’òrbita terrestre, per la qual cosa són els únics planetes que poden passar entre la Terra i el Sol per a produir el trànsit.

Es tracta d’un fenomen “poc comú” i, en el cas de Mercuri, només es produeix unes tretze vegades cada segle. Hui dia, els trànsits són una de les eines que s’usen per a descobrir planetes que orbiten al voltant de les estreles.

Encara que Mercuri passa entre la Terra i el Sol almenys tres vegades a l’any, és “estrany” que es produïsca l’alineació exacta perquè siga observable, a causa de la inclinació de l’òrbita del planeta, per la qual cosa els trànsits només poden ocórrer al maig o al novembre. Així, el pròxim tindrà lloc el 2032.

Telescopis a Oriola

El Museu Didàctic i Interactiu de Ciències (MUDIC), situat al campus oriolà de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, també instal·la aquest dilluns a l’esplanada del Centre Comercial Ociopía telescopis dotats de filtres per a observar el trànsit del planeta Mercuri.

El fenomen es podrà seguir des de les 13.35 hores i es prolongarà fins a la posta de sol. Amb tot, l’última fase es produirà després de l’ocàs i ja no serà visible, segons ha precisat la UMH.

La universitat explica que Mercuri és un planeta situat prou a prop de la Terra per a poder veure’l a simple vista. Però com que és el més pròxim al Sol, es fa difícil la seua observació i queda restringida al crepuscle del matí o de la nit.

A més, a causa de la seua xicoteta mida i de la seua feble atmosfera, no és un dels planetes més brillants. No obstant això, hi ha ocasions en què s’interposa entre el Sol i la Terra i permet ser vist; és eixe fenomen el que es coneix com a trànsit. L’últim trànsit va ser al maig del 2016 i ja no es tornarà a veure fins al 2032.

L’observació del trànsit requereix mirar al Sol i, per tant, és necessari adoptar les precaucions necessàries pel que fa a l’ús de filtres habituals en aquesta mena d’observacions.

Durant la sessió, els assistents disposaran del telescopi solar H-alfa, amb el qual, a més, podran contemplar protuberàncies, filaments i altres aspectes del Sol.

A més, el MUDIC instal·larà el telescopi refractor amb el seu corresponent filtre de protecció per a poder veure el trànsit en llum blanca i aconseguir una visió més contrastada.

Comparteix

Icona de pantalla completa