El temporal acumula quasi 400 litres per metre quadrat des de dilluns

El vent ha deixat ratxes de quasi 80 quilòmetres per hora a la localitat saforenca de Barx
4 desembre 2019 11:02h
La combinació de pluja i vent presenta molta més adversitat que quan bufa vent sense pluja, segons l'Aemet. / EFE MARCIAL GUILLÉN

VALÈNCIA (EFE). El temporal de pluja i vent que assota el litoral des de dilluns passat ha deixat acumulats 390,2 litres per metre quadrat en la partida de la Drova, en el municipi saforenc de Barx, segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Des de l'inici del temporal, a la demarcació de València les precipitacions han deixat 291 litres per metres quadrat a Ador, 279 litres per metres quadrat a Pinet i 258,4 a Vilallonga.

A la demarcació d'Alacant s'han acumulat des de l'inici de l'episodi de vent i pluja 239,8 litres per metre quadrat a la Vall de Gallinera, 194,8 a Pego i 194,2 a Orba.

En les últimes dotze hores, el temporal de pluja i vent ha acumulat 109,2 litres per metre quadrat a la Vall de Gallinera i ha deixat ratxes aquesta matinada de fins a 78 quilòmetres per hora a Barx. Durant la matinada s'han detectat precipitacions que penetraven de mar a terra pel litoral sud de la demarcació de Castelló i nord de la de València, acompanyats de tempesta i fortes i persistents ratxes de vent. 

El temporal de pluja ha deixat també acumulats en les últimes dotze hores 101,6 litres per metre quadrat a Vall de Laguar, 98,6 a Callosa d'en Sarrià, 87,2 a Beniarrés, 86,2 a Confrides i 74,8 a Villena, a la demarcació d'Alacant, segons les dades de l'Aemet i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. 

A la demarcació de València, les precipitacions en el mateix període han acumulat 83,6 litres per metre quadrat a Vilallonga, 79,2 a Pinet i 78,2 a Barx, mentre que en la de Castelló s'han registrat 66,2 a Alfondeguilla, 56,8 a Llucena i 47,9 a Vinaròs. 

Segons l'Aemet, el vent de llevant, quan va acompanyat de pluja, encara que aconseguisca velocitats més baixes que el ponent, sol provocar majors danys. Les ratxes de vent són fortes i persistents i l'observatori dels Vivers de València ha superat els 60 quilòmetres per hora, però la combinació de pluja i vent presenta molta més adversitat que quan bufa vent sense pluja, segons l'Aemet.  

Davant aquesta alerta meteorològica, l'Ajuntament de València ha decretat el tancament de tots els parcs i jardins de la ciutat i ha recomanat evitar zones arbrades i circular amb precaució per voreres amb arbres. 

L'Aemet també ha informat que en aigües costaneres de Castelló, València i nord d'Alacant hi ha mar amb ones de més de tres metres –van arribar a ser de quatre metres– i fort vent de component nord. 

Junts amb els registres de vent de Barx, queden ratxes de 67 km/h a Xàbia i de 57 a Villena, a més de 61 km/h a València, 59 km/h a Miramar i a l'aeroport de Manises, a la demarcació de València, i 55 km/h a la ciutat de Castelló. 

Després de les pluges generalitzades i persistents de la matinada, ara són febles, disperses i discontínues en aquestes dues demarcacions, segons l'Aemet.  

L'Autoritat Portuària de València (APV) ha anunciat el tancament dels ports de València i Sagunt pel temporal, a les 4.20 hores i a les 2.25 hores d'aquesta matinada, encara que el de València ha quedat obert a les 9.30. 

Segons el telèfon d'Emergències 112, no hi ha serveis relacionats amb pluges a les províncies d'Alacant i Castelló, mentre que el Consorci de Bombers de València ha atés sis incidents per caigudes de pals i retirades de cartells.


AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next