La tercera 'falla immaterial' de València ajunta festa i ciència per a viure "una experiència quàntica"

La instal·lació interactiva Qubit es pot visitar a La Nau i s'inspira en la superposició i l'entrellaçament, dues propietats bàsiques de la mecànica quàntica
27 febrer 2019 18:49h
El projecte Qubit s'ha presentat aquest dimecres al matí en una roda de premsa. / @FALLAIMMATERIAL

VALÈNCIA. La Falla Immaterial de la Universitat de València arriba a la tercera edició fent servir l'enginyeria i la ciència de dades per a parlar dels nous avanços en computació quàntica. Amb el nom de Qubit (bit quàntic), s'ha instal·lat un cub de grans dimensions al Centre Cultural La Nau que convida a viure una experiència quàntica aquestes Falles.

El projecte s'ha presentat aquest dimecres al matí en una roda de premsa en què han participat Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València; Pere Fuset, regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València; Marina Civera, fallera major de València; Francisco Grimaldo, subdirector de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València, i Emilio Soria, director del màster en Ciència de Dades de la Universitat de València.

Algoritmes de captura i anàlisi de dades

Qubit és una instal·lació artística interactiva inspirada en dues propietats bàsiques de la mecànica quàntica: la superposició i l'entrellaçament. A més a més, el lloc web fallaimmaterial.com permet explorar un qubit virtual en 3D que mostra l'imaginari gràfic de la festa mitjançant les fotos compartides per les xarxes socials amb l'etiqueta #fallaimmaterial, les quals hauran estat capturades i tractades amb tècniques informàtiques i de la intel·ligència artificial.

La Falla Immaterial utilitza algoritmes automàtics de captura i anàlisi de dades provinents de xarxes socials. El coneixement necessari per a desenvolupar el projecte es transfereix des dels estudis d'informàtica, multimèdia i ciència de dades de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria, que es troba al Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València.

Comissió fallera

La Falla Immaterial projecta les aplicacions de l'enginyeria i la ciència de dades a la societat i està impulsada des del Campus de Burjassot-Paterna per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València. L’equip que lidera el desenvolupament de la Falla Immaterial està format per Francisco Grimaldo (direcció); Emilia López i Emilio Soria (gestió i anàlisi de dades); Daniel García (programació), i Alejandro Casasús (disseny).

La Falla Immaterial té el suport institucional de la Junta Central Fallera, l'Ajuntament de València, l'EMT de València, el Centre Cultural La Nau, el Servei de Política Lingüística, la Federació Valenciana de Divulgació Científica i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, a més del patrocini d'entitats com ara Destil·leries Tenis, Velarte i Grupo CAPS.

Programa cultural i festiu

La Falla Immaterial complementarà els seus qubits amb diferents activitats culturals i amb continguts proporcionats a través del seu perfil en les xarxes socials: @fallaimmaterial.

El projecte convida a saber més sobre computació quàntica assistint a dues activitats obertes: un Bar de Ciències sobre computació i mecànica quàntica que tindrà lloc el dia 12 de març a les 19.00h a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània i un especial sobre quàntica del programa de ràdio A Ciencia Cierta en CV Ràdio. 

A més a més, l'EMT de València difondrà el projecte a través dels seus autobusos i un equip d'animació de carrer estarà present en les mascletaes per a realitzar accions de dinamització, repartir regals i convidar la gent a participar en el projecte.

next