El festival d'arts escèniques Tercera Setmana duu Primo de Ribera i Lorca als refugis antiaeris

El certamen suma en la programació nou companyies valencianes i tindrà quatre estrenes absolutes
16 maig 2019 13:35h
La ballarina María Muñoz torna a València per a estrenar 'Bach', una proposta de dansa amb els preludis i les fugues del compositor d'Eisenach de fons. / TERCERA SETMANA

VALÈNCIA. Tercera Setmana, el festival internacional d'arts escèniques del País Valencià, posa el focus en les companyies valencianes reivindicant el seu espai en el certamen, ja no només als teatres i sales, sinó també als carrers i, en aquesta quarta edició, també als refugis antiaeris. 

Donant compliment a l'objectiu de convertir el territori valencià en el centre de les arts escèniques durant la primera quinzena de juny, Tercera Setmana comença el dia 6 del mes que ve. El festival també compleix amb el seu objectiu de remarcar el valor artístic amb un total de 9 companyies valencianes que formaran part de la programació. A més, el públic del festival podrà gaudir de quatre estrenes absolutes d'espectacles com són Wonders; Rashid i Gabriel; Sophie, i Le Grand Tour.

Una de les propostes valencianes és la que duu al festival Francachela Teatre que, en coproducció amb Produccions La Tia Lola, portaran al refugi antiaeri de Castelló de la Plana a Primo de Rivera i Lorca amb l'obra José Antonio i Federico. No creus que amb el teu blau i el meu junts faríem una Espanya millor?. La producció és una visió onírica i molt personal d'un racó desconegut de la memòria històrica espanyola a través de l'amistat clandestina de Federico i José Antonio. Es podrà veure el 7 de juny a les 18 hores i a les 20 hores al refugi de la capital de la Plana Alta.

Taiat Dansa, companyia valenciana molt activa formada per Meritxell Barberá i Inma García, també participa en Tercera Setmana amb la peça Dance Generation. L'espectacle s'articula com una trobada de treball entre professionals de la dansa, amateurs, estudiants, xiquets, adolescents, joves, pares i avis, que es reuneixen en un mateix espai per a trencar les barreres que separen la dansa, i l'art en general, dels ciutadans. La trobada tindrà lloc en la plaça de l'Hort de Corders de Castelló de la Plana el dia 6 de juny a les 19.30 hores.

A més, un gran nombre de companyies de les comarques del nord del territori valencià completen aquest recorregut de les arts escèniques. Així, en el cartell apareixen la Furtiva amb l'espectacle de dansa All&Oli – The Sense of Life; La Fam, que portarà el teatre al carrer amb The Wolves; NUC, que durà l'espectacle de dansa aèria Aigua; Bullanga, que farà una lectura dramatitzada a la Sala OFF d'El xiquet que volia una falda escocesa, que va rebre el Premi Escalante Teatro Infantil de la Diputació de València, una obra que defensa la importància de ser u mateix enfront de les convencions imposades des de xicotets per qüestió de gènere; i, per últim, la companyia Escandall Teatre que reflexionarà sobre el micromasclisme amb les accions performatives de carrer XX Florets, Florera, Flowerless.

El retrobament amb València

Tercera Setmana també porta artistes consagrades que feia temps que no actuaven a València. És el cas de la valenciana María Muñoz que, convertida ja en una prestigiosa ballarina que actua en escenaris de tot el món i actualment instal·lada a Barcelona amb la seua companyia Mal Pel0, torna a retrobar-se amb el públic valencià després de 15 anys amb Bach. Un espectacle en el qual es mostra ella sola, sense artificis, amb l'únic acompanyament del seu pianista, Donen Tepfer, que interpreta en directe peces seleccionades d'El Calvecí Ben Temperat de Johann Sebastian Bach, al costat d'algunes improvisacions pròpies. 

Bach es presenta com un estudi del moviment, la mirada, el ritme, la respiració i la presència en relació amb la musicalitat. La cita amb la dansa contemporània serà en el Teatre Principal de València el 9 de juny a les 20 hores.

Les estrenes de Tercera Setmana

El festival també compta amb quatre estrenes absolutes, reservant així al públic valencià el privilegi de ser els primers a veure aquests espectacles.

Una de les estrenes és Wonders, de la companyia madrilenya i londinenca Teatro Inverso. La producció és un viatge experiencial i immersiu a través de l'obra de Cervantes. Juntament amb el públic, es posaran en qüestió grans temes de la nostra realitat actual, buscant respostes en l'univers cervantí. L'obra podrà veure's en el Teatre el Raval, a Castelló de la Plana, el dia 8 de juny a les 20.30 hores.

Le Grand Tour, de la companyia murciana Onírica Mecánica, és una experiència turística conceptual, purament perceptiva i afectiva que Jesús Nieto realitzarà amb cadascuna de les persones que s'inscriguen en aquest viatge. Una invitació a compartir una xicoteta acció poètica que transita pel descobriment, el coneixement i l'emoció a través de la imaginació i la memòria. 

La peça reflexiona sobre la pèrdua de curiositat en la societat actual, la progressiva desconnexió amb el mitjà, la mercantilització del paisatge i el turisme massiu. Aquesta xicoteta experiència individual, sensorial i ecosostenible, pren la inspiració idealitzada d'aquells primers viatges turístics del segle XVIII. Le Grand Tour arriba el dia 13, 14 i 15 de juny al Espacio Inestable de València.

Una altra de les estrenes és la de la companyia La República del llapis, formada per Ferran Benavent i Gabriel Ochoa, que portaran a Tercera Setmana, en col·laboració amb Graners de Creació, la producció Rashid i Gabriel, una obra que tracta d'enfrontar-nos als prejudicis cap al món àrab des d'una perspectiva pedagògica, reflexiva i poètica. L'obra es podrà veure a la Sala OFF el 14 de juny a les 20.30 hores.

I, finalment, una altra de les estrenes a destacar és l'espectacle de Circ líric femení per a tots els públics Sophie, de la companyia castellonenca La Troupe Malabó. La veu, l'humor, la música, el clown i la poesia s'entrellacen en aquesta madeixa carregada de bellesa i metàfora. L'obra conta a través de tres dones diferents situacions de l'univers femení –el treball, la reivindicació, la diversió, l'agermanament i la repressió– per a concloure amb un cant a la llibertat. L'estrena serà a la Sala OFF, el 13 de juny, a les 19 hores.

next