Theresa May admet que no té prou suport per a aprovar a Westminster l'acord d'eixida pactat amb Brussel·les

La data prevista perquè el Regne Unit abandone la Unió Europea és el 22 de maig
25 març 2019 18:29h
May considera que el millor "camí" és que el Regne Unit marxe de la Unió Europea amb un acord. / ACN

BRUSSEL·LES. La primera ministra britànica, Theresa May, ha admés que ara per ara no té prou suports per a sotmetre a votació al parlament britànic l'Acord de Retirada consensuat amb Brussel·les amb garanties que la cambra l'aprove. "Continue tenint converses amb membres de la cambra per a construir suports i portar a votació l'acord aquesta setmana i garantir el Brèxit", ha dit May durant una intervenció a la Cambra dels Comuns. "Si no podem, el govern es comprometrà a trobar una majoria al voltant d'una via per avançar", ha afegit la líder tory. Segons May, però, el millor "camí" és que el Regne Unit marxe de la Unió Europea amb un acord el pròxim 22 de maig.

El 22 és la data d'eixida acordada pels líders europeus en concedir una pròrroga del Brèxit amb la condició que l'Acord de Retirada obtinga primer la llum verda a Westminster. Hi ha moltes vies per avançar, ha indicat May. Les alternatives al seu pla, ha explicat, passen o bé per trobar una altra fórmula que faça possible un Brèxit ordenat o bé un segon referèndum. Amb tot, ha remarcat, "la qüestió principal continua sent la mateixa".

"Si la Cambra no aprova l'acord aquesta setmana i no està preparada per a veure el Regne Unit marxar sense un acord voldrà dir que caldrà una pròrroga llarga, s'haurà de participar en les eleccions europees i no tindrem garanties d'un Brèxit", ha recordat. 

Durant el torn de rèplica, el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha acusat May "d'ignorar grans parts del país" i ha fet referència a les mobilitzacions massives a Londres durant el cap de setmana demanant que s'ature el Brèxit de forma unilateral.

"Ara que ha admés que no li ixen els números, acceptarà que l'acord és mort i que és una pèrdua de temps donar la mateixa resposta per tercera vegada?", ha reblat Corbyn sobre una possible tercera votació. 

El camí marcat pels 27

Dijous passat, després d'hores de converses a Brussel·les, els caps d'estat i de govern dels 27 van acordar per unanimitat concedir una pròrroga curta del Brèxit fins al 22 de maig amb la condició que la Cambra dels Comuns aprove l'Acord de Retirada. Si per contra el vot és negatiu, recull el text de conclusions pactat pels 27, el Consell Europeu "accepta una pròrroga fins al 12 d'abril i espera que el Regne Unit comunique una via per avançar abans d'aquesta data" perquè puguen considerar-la. 

A efectes pràctics, demanen a Londres que diga abans del 12 d'abril si vol una extensió llarga –fet que implicaria que participe en les eleccions europees– o no.

En tot cas, els dos escenaris dibuixats la setmana passada durant la cimera europea donen per fet que hi haurà una tercera votació a Londres i que la data oficial de sortida del Regne Unit no és, per tant, el 29 de març del 2019, com estava previst fins dijous passat.

next