Carles Puigdemont i Toni Comín ja tenen l'acreditació com a eurodiputats

El TJUE anul·la la resolució judicial que va impedir als dos polítics catalans ocupar l'escó a l'Eurocambra
20 desembre 2019 12:10h
Tots dos han fet el pas després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat del president d'ERC, Oriol Junqueras. Imatge d'aquest dijous, 19 de desembre. / ALAN RUIZ TEROL, ACN

BRUSSEL·LES (ACN). L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín ja tenen l'acreditació com a eurodiputats. Ambdós han entrat al Parlament Europeu vora el migdia per a iniciar els tràmits per a acreditar-se, i pocs minuts després, n'han sortit amb una acreditació provisional que, segons han explicat, els permetrà assistir al proper ple de l'Eurocambra com a membres.

"El fet que tinguem això potser és una derrota per a alguns, però una gran victòria per a Europa", ha assegurat Puigdemont des de les portes del Parlament Europeu. L'expresident ha dit que si no han pogut tenir abans l'acreditació ha sigut per una decisió "il·legal i abusiva" de l'anterior president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, i que han hagut de "lluitar contra una poderosa màquina".

Tots dos han fet el pas després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat del president d'ERC, Oriol Junqueras, que va provocar que el president de l'Eurocambra, David Sassoli, alçara la prohibició d'entrada que Puigdemont i Comín tenien des de l'octubre per la reactivació de l'euroordre. Després de la sentència del TJUE, Sassoli va demanar als serveis jurídics que n'avaluaren els "efectes" sobre la composició de la cambra.

Concretament, el TJUE ha anul·lat la resolució judicial del Tribunal General de la Unió Europa que va rebutjar les mesures cautelars que van demanar Carles Puigdemont i Toni Comín per a ocupar l'escó d'eurodiputats el dia de la sessió de constitució de l'Eurocambra. 

En resposta al recurs presentat per Puigdemont i Comín, la vicepresidenta del TJUE considera que el Tribunal General es "va equivocar", "no va examinar el requisit de la urgència ni va ponderar els interessos en presència". També li recrimina que no consultara prèviament al Parlament Europeu. Per això, creu que no té els elements necessaris per a prendre una decisió i torna l'assumpte al Tribunal General perquè el torne a examinar.

next