Torra: "La meua condemna ja estava escrita abans de jutjar-me"

El president de la Generalitat de Catalunya anuncia que recorrerà contra la inhabilitació dictada pel TSJ català
19 desembre 2019 13:41h
El president català ha asseverat que té una "confiança nula" en la justícia espanyola, i ha denunciat "l'ús de criteris polítics en l'emissió d'euroordres". Imatge d'arxiu. / ACN.

VALÈNCIA. El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha comparegut aquest dijous després de conéixer la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que el condemna a un any i mig d'inhabilitació per desobeir la JEC sobre els llaços grocs.

En una declaració institucional al Palau sense preguntes de la premsa, Torra ha afirmat que "no l'inhabilitarà un tribunal amb motivacions polítiques, perquè només ho pot fer el Parlament". La sentència del TSJC no és ferma i, per tant, el president pot continuar exercint el càrrec fins que no es pronuncie el Tribunal Suprem, ja que Torra pretén presentar-ne un recurs.

El president català ha asseverat que té una "confiança nul·la" en la justícia espanyola, i ha denunciat "l'ús de criteris polítics en l'emissió d'euroordres". Amb tot, ha assegurat que "cal presentar un recurs perquè cal exhaurir les vies internes de l'estat espanyol", si bé ha reconegut que "cal cercar la justícia fora quan se'ns nega ací". "Avui mateix hem vist com es feia justícia a Europa; Junqueras hauria de ser eurodiputat ara mateix", ha dit en referència al dictament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea d'aquest mateix dijous. Una resolució que, ha dit, "té efectes directes en [Carles] Puigdemont i [Toni] Comín".

Torra també ha exigit "la nul·litat del judici celebrat al Suprem, la llibertat dels presos polítics, la llibertat dels exiliats i l'arxivament de les causes contra els independentistes". També, "que l'estat espanyol reconega els seus errors".

El president català ha lamentat: "Avui s'ha enunciat una sentència únicament política amb l'únic objectiu d'inhabilitar-me". A més, ha assegurat que la seua condemna "ja estava escrita" abans de jutjar-lo per uns "tribunals polítics". Per tot això, ha anunciat que presentarà un recurs davant del Tribunal Suprem. Torra també ha parlat d'Europa com "un exemple de justícia" mentre que espanya "continua en el camí de la repressió".

"No defallirem", ha dit cap al final de la compareixença. I ha conclòs: "Continuarem defensant el nostre objectiu polític, legítim, democràtic i majoritari; és a dir, la independència de Catalunya; és a dir, una república catalana lliure".

next