Torrevella tremola coincidint amb la commemoració del sisme del 1829

El sisme d'aquest diumenge coincideix amb les commemoracions del terratrémol que va assolar la zona fa quasi dos segles
24 març 2019 19:22h
El sisme que va afectar el 1829 la demarcació d'Alacant va deixar 400 morts. / BOMBERS D'ALACANT

ALACANT. El terratrémol de magnitud 4 en l'escala Richter que s'ha produït aquest diumenge a la vesprada enfront de les costes de Torrevella (el Baix Segura) ha coincidit amb els actes commemoratius que estan duent a terme diverses ciutats de la comarca pel 190é aniversari del sisme de magnitud 6,6 que es va registrar el 21 de març del 1829 i que va deixar prop de 400 morts en la zona.

Al contrari que en aquell moment, el succés d'aquest diumenge no ha ocasionat cap dany material ni personal, encara que la tremolor s'ha deixat sentir en bona part de la demarcació d'Alacant i fins i tot a Múrcia i a la demarcació de València.

Precisament al llarg del cap de setmana, localitats de la comarca del Baix Segura, com ara Torrevella i Almoradí, han realitzat actes, conferències i representacions històriques del desastre que va esdevindre fa 190 anys i que va causar la destrucció quasi per complet de totes dues ciutats.

Aquest dissabte, 23 de març, a Almoradí –on el sisme del 1829 va deixar 200 morts–, la Unitat Militar d'Emergències (UME), els Bombers del Consorci Provincial amb un gran nombre d'efectius i unitats, la Brigada Forestal de la Comunitat Valenciana, Unitats de Rescat Caní, la Creu Roja Espanyola Local d'Almoradí, la Policia Local, Protecció Civil i fins i tot Unitats Especials de Rescat de la Guàrdia Civil es van donar cita en la Plaça de la Constitució per a realitzar un simulacre davant catàstrofes.

Una vintena de bombers van participar en l'activitat i van instal·lar un Lloc de Comandament Avançat (PMA, per les seues sigles en castellà), al costat del qual se situava el vehicle de comunicacions, per la qual cosa l'exhibició va comptar amb la presència del dron del Grup de Rescat, que va retransmetre en directe cadascuna de les actuacions de rescat que es van dur a terme.

1829, Torrevella tremola

El consistori de Torrevella, per la seua part, ha realitzat des de dijous, 21 de març, diferents actes, com ara xarrades amb historiadors, científics i geòlegs.

Així mateix, aquest dissabte i diumenge, 23 i 24 de març, en col·laboració amb el grup Ars Creatio i la Universitat d'Alacant, s'han dut a terme unes visites teatralitzades per la ciutat sota el títol 1829, Torrevella Tremola. La casualitat ha volgut que, poques hores després que acabara la representació d'aquest diumenge, Torrevella haja tremolat realment.

next