Diari La Veu del País Valencià
Tot el que has de saber per a descobrir el major espectacle de bandes de Bunyol

VALÈNCIA. Aquest dissabte, 17 d’agost, Bunyol (la Foia de Bunyol) torna a acollir el major espectacle musical que se celebra durant l’estiu en terres valencianes. En la 46a edició del ‘Mano a Mano’ de Bunyol tornaran a enfrontar-se musicalment les bandes simfòniques de les dues societats musicals de la localitat: el Centro Instructivo Musical La Armónica, que actuarà en primer lloc, i la Sociedad Musical la Artística, qui serà l’encarregada de concloure l’envit bandístic. Malgrat tractar-se d’un concert genuí i rebre els elogis d’una gran nòmina de compositors i músics estrangers que, com cada any, acudeixen a l’auditori a l’aire lliure de Sant Lluís per a gaudir del ‘Mano a Mano’, de res han servit els precs dels organitzadors durant la presentació d’aquesta edició perquè À Punt retransmetera el concert. La graella de la televisió pública valenciana emetrà a les 22.30 hores –just el moment en què comença el concert– un nou capítol de Comediants, mentre que la ràdio oferirà, després d’un trascendental Villareal-Granada, tota una sèrie de reposicions. Per això, l’única manera de gaudir d’aquest peculiar espectacle és viure-ho en directe.

Hi ha, però, diferents motius que marquen aquesta edició del ‘Mano a Mano’ de Bunyol i que poden ajudar a descobrir tots els detalls d’aquest duel musical que té lloc cada any a l’estiu.

Un escenari idíl·lic i dues bandes de prestigi

El ‘Mano a Mano’ de Bunyol se celebra a l’auditori a l’aire lliure de Bunyol. L’amfiteatre –amb capacitat per a més de 2.300 persones– està construït aprofitant el vessant de la muntanya, de manera que el públic se situa sempre per damunt de l’escenari i alhora proporciona una bona acústica, un aspecte cabdal, ja que sovint els concerts al descobert solen oferir males sonoritzacions. Està ubicat al passeig de Sant Lluís, que disposa d’una zona enjardinada a prop del riu que li atorga a l’enclavament un aspecte bucòlic. A més, com que l’auditori està descobert i pel clima d’interior de què gaudeix la localitat, l’espectacle té lloc sota unes condicions climatològiques extraordinàries que conviden a viure els sons de les dues agrupacions musicals que hi participen anualment.

I si l’escenari del concert és idoni, bona part de l’èxit el garanteixen les dues bandes simfòniques que participen en aquest envit bandístic. En aquesta 46a edició serà l’Artística qui inaugure el concert, mentre que en segon lloc actuarà la Armónica. Totes dues formacions compten en el seu palmarés amb el títol de campiones del món en l’olimpíada que se celebra a Kerkrade, la qual cosa les erigeix com unes de les més prestigioses d’Europa. Així, a més del gran nombre de músics professionals que integren les plantilles musicals, ambdues sumen un bon grapat de triomfs en certamens de bandes, principalment en el Certamen de València. Les dues formacions es bolquen en la preparació d’aquest concert, ja que tot i no estar distingit amb cap premi, suposa compartir escenari davant un públic desitjós de descobrir les músiques per a banda que s’escriuen en l’actualitat.

Descobrir la literatura musical actual

El ‘Mano a Mano’ de Bunyol és, dins del panorama bandístic de l’Estat, un aparador imprescindible per a descobrir cap a on caminen les composicions que s’escriuen per a banda de música en l’actualitat. Així, la Armónica ha optat en aquesta ocasió, com va fer l’any passat, per programar una sola simfonia per a la seua actuació. Per la seua banda, l’Artística oferirà un programa conceptual al voltant de l’art urbà, amb l’estrena de Grafítica d’Andrés Valero-Castells.

José Tello, el director dels ‘Litros’, torna a assumir en el que serà el seu segon ‘Mano a Mano’, el paper de transcriptor. Si l’any del seu debut com a director de la Armónica es va presentar amb una adaptació de la 5a Simfonia del compositor japonés Takashi Yoshimatsu, aquest 2019 Tello proposa una traducció de Metropolis Symphony, del compositor nord-americà Michael Daugherty. L’obra –original per a orquestra– va ser composta entre 1988 i 1993, consta de cinc moviments i està basada en el còmic de Superman (DC), de Jerry Siegel i Joe Shuster. Així, els cinc moviments –”Lex”, “Krypton”, “MXYZPTLK”, “Oh, Lois!” i “Red Cape Tango”– són en realitat peces independents que van ser encarregades per cinc orquestres americanes distintes –entre el període comprés entre el 88 i el 93– les quals integren la simfonia amb què Daugherty va guanyar el premi Grammy l’any 2011.

Tot i que Daugherty té algunes peces originals per a banda de música –com ara Niagara Falls (1997)– és conegut per les seus tres simfonies i la música orquestral amb què ha aconseguit barrejar els llenguatges de les músiques populars amb els recursos sonors de la segona meitat del segle XX tot fent una lectura actual dels Estats Units.

L’Artística, al seu torn, s’hi presenta amb música de tres compositors valencians. Salvador Sebastià debuta com a director invitat dels ‘Feos’ en el ‘Mano a Mano’ i, per a l’ocasió, qui va ser titular de la Banda Municipal de Palma obrirà el programa amb Les fàbriques, de Rafael Beltrán Moner, una peça estrenada el 2012 amb què el compositor de Vila-real homenatja els models creatius dels mestres impressionistes. BoDEGA, l’última composició del director de Borriana, que va estrenar el 2018 amb la Banda Sinfónica de la Rioja, serà la segona obra del programa de l’Artística, que tancarà la seua actuació amb l’estrena d’una obra d’encàrrec: la 6a Simfonia Grafítica, d’Andrés Valero-Castells.

Grafítica, segons assenyala el mateix compositor valencià, “és una obra amb un marcat caràcter social i reivindicatiu, amb un rerefons pacifista i referències evidents a l’art urbà” i que pren, en aquest sentit, com a referent a Bansky. Andrés Valero proposa quatre moviments amb els quals fa èmfasi en l’empremta que deixen la grafia, el traç de l’artista i el seu missatge i alhora planteja una recerca de la convivència humana, com una mena de fraternitat universal, aprofitant el discurs –amb un rap que interpreten un grup de músics de la banda– que va fer el 2013 l’expresident d’Uruguai, Pepe Mujica, davant l’Assemblea General de Nacions Unides, qui “va oferir una claus precises per a construir un món millor”, ressalta el compositor valencià.

Valero-Castells continua ampliant els horitzons del mestissatge dels llenguatges amb la seua 6a simfonia, amb la qual continua explorant la barreja de melodies d’altres gèneres musicals com el rock –del qual n’és un expert melòman i seguidor– amb les possibilitats sonores de les bandes de música. En Grafítica el compositor obri la porta a incorporar videoprojeccions i la mostra de murals amb missatges de pau emprant alguns dels símbols de Bansky que s’han convertit en icones universals, tal com acota el compositor.

El paper dels directors

Les darreres edicions del ‘Mano a Mano’ han representat punts d’inflexió pel que fa al futur dels fins a fa poc directors titulars de les dues bandes simfòniques de les respectives societats musicals de Bunyol. L’any 2018, el Litro s’hi presentava al matx bandístic amb un director de la casa, José Tello, qui debutava en aquest paper en el ‘Mano a Mano’ després de la marxa, en setembre del 2017, de qui havia sigut el responsable artístic del Centro Instructivo Musical la Armónica, el gallec David Fiuza. Tello, qui habitualment havia participat com un músic més dins de l’agrupació, feia el salt a la direcció en la 45a edició, de manera que aquest any serà la seua segona experiència com a director. El mestre de Bunyol segueix fent èmfasi en el seu gust per les transcripcions d’obres d’orquestra per a banda i enguany el Litro tornarà a estrenar una adaptació signada pel mateix director.

Al front de l’Artística debuta com a mestre invitat Salvador Sebastià Lopez després que els Feos i qui durant tres dècades havia sigut el director artístic de la societat, l’holandés Henrie Adams, trencaren la relació laboral a l’abril d’aquest 2019. Així, el director de Borriana arriba per a fer-se càrrec del concert més transcendental de la temporada després d’uns mesos en què la batuta titular ha estat ocupada per mestres convidats. Sebastià compta amb una àmplia experiència al capdavant d’agrupacions musicals de gran volum després d’haver estat al front de la banda simfònica i l’orquestra de la Societat Musical Instructiva Santa Cecília de Cullera entre el 2001 i el 2013 i les formacions professionals després d’haver dirigit la Banda Municipal de Palma entre el 2013 i el 2016.

La primera dona presidenta

Per primera vegada en 46 edicions, una dona serà la presidenta del concert del ‘Mano a Mano’ de Bunyol, un càrrec que tot i que té un tarannà protocol·lari i promocional no deixa de tindre un aspecte exemplificador.

Natália Montañés, qui actualment és la directora de la Unió Musical de Catarroja, serà l’encarregada d’adreçar unes paraules al públic per a presentar el concert i de dirigir, en la conclusió de l’espectacle musical, l’Himno a Buñol, amb lletra de Manuel Chillida i música Guzman Cárcel –l’himne es va estrenar el 14 d’abril del 1935, fent-lo coincidir amb el quart aniversari de la República.

Comparteix

Icona de pantalla completa