Feminicidio.net registra 24 agressions sexuals múltiples al País Valencià des del 2016

Al conjunt de l'estat espanyol s'han conegut 134 violacions en grup en els últims tres anys perpetrades per almenys 471 homes
7 agost 2019 19:40h
No existeix un registre oficial de dades sobre aquest tipus d'agressió sexual contra la dona. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Almenys 24 agressions sexuals o violacions múltiples s'han produït des que va començar el 2019 al País Valencià, 42 en el conjunt de l'Estat, segons 'Geoviolencia Sexual', un projecte de Feminicidio.es que recopila extraoficialment, a través de notícies de mitjans de comunicació, les agressions sexuals múltiples que s'han perpetrat des del 2016.

Segons les dades de 'Geoviolencia', recollides per Europa Press, des de principi del 2019 fins al 2 d'agost –quan es va realitzar l'última actualització–, s'han produït 42 agressions sexuals múltiples. El mes amb més casos ha sigut juliol –nou agressions sexuals múltiples–, seguit de març i juny –set casos cadascun–. Els mesos amb menys casos registrats són maig –tres– i abril –cinc–.

L'última incorporació a l'estadística ha sigut el cas de la suposada violació múltiple a una dona de 18 anys a Bilbao, presumptament comesa per un grup de sis homes de 18 i 36 anys d'edat que van ser detinguts.

Precisament aquest dijous ha transcendit que la Guàrdia Civil d'Altea ha detingut a Benidorm cinc joves de 18 i 19 anys com a presumptes autors d'una agressió sexual i d'un delicte d'abús sexual sobre dues dones en la matinada d'aquest dimecres. Un cas que elevaria la xifra fins als 25 casos al País Valencià. 

En les 134 agressions sexuals múltiples conegudes s'han registrat almenys 471 agressors sexuals, encara que en alguns casos es desconeix el nombre exacte de presumptes agressors. D'ells, almenys 116 eren menors d'edat, és a dir, el 24,6% de total. Per part seua, de les 139 víctimes registrades, una de cada tres eren menors d'edat, concretament 54 d'elles, la qual cosa suposa el 38,8% del total.

No hi ha un registre oficial d'agressions múltiples

L'Estat no té un registre o estadística oficial que comptabilitze de manera específica el nombre d'agressions sexuals que es cometen en grup i que han sigut denunciades o que es troben en investigació: aquests fets delictius contra la llibertat i indemnitat sexual es computen per tipologia penal i els agressors comptabilitzen de manera individual, independentment que hagen comés el fet delictiu amb més persones.

El Ministeri de l'Interior sí que realitza balanços anuals sobre les infraccions penals registrades al territori espanyol. D'acord amb aquestes dades, l'any 2018 es van produir al voltant de 13.811 delictes de caràcter sexual, un 18,1% més que el 2017, any en què va haver-hi 11.692. Segons l''Informe sobre delictes contra la llibertat i indemnitat sexual 2017', des de l'any 2013 –quan es van registrar 8.923 fets relacionats amb delictes sexuals– el número ha anat augmentant.

Dels més de 13.000 delictes sexuals registrats el 2018 pel Ministeri de l'Interior, quasi 11.000 eren fets relacionats amb agressions o abusos sexuals. En concret, uns 1.700 van ser agressions sexuals amb penetració, uns 1.900 van ser agressions sense penetració, més d'un miler van ser abusos amb penetració i més de 6.000 van ser abusos sense penetració, segons les dades desglossades facilitades a Europa Press.

Aquest és un dels desglossaments oficials, però no precisa quantes d'aquestes agressions o abusos sexuals són grupals o bé s'executen de manera individual per un sol agressor.

El mateix succeeix amb les dades de la Fiscalia General de l'Estat, que recull en la seua memòria anual els delictes d'abusos sexuals i agressions, però no diferencia entre les múltiples o individuals. Ocorre el mateix amb les xifres de l'Institut Nacional d'Estadístiques (INE), que comptabilitza els adults i menors condemnats, independentment que actuaren junts o no.

next