La "totalitat" del llegat de Blasco Ibáñez queda lligada al museu de l'escriptor durant quatre anys

El nou conveni entre la Fundació i l'Ajuntament contempla que el fons de l'escriptor es vincule a la casa del polític "independentment de qui en siga el propietari"
7 maig 2019 14:02h
L'Ajuntament invertirià 68.000 euros en la difusió de l'obra de Blasco Ibáñez i la recuperació de la casa museu de l'escriptor. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. L'Ajuntament de València i la Fundació Blasco Ibáñez han signat aquest dimarts, 7 de maig, el nou acord perquè la totalitat del llegat de l'escriptor quede vinculada a la casa museu dedicada a la figura del també polític de la Malva-rosa, "independentment que es discutisca qui n'és el propietari", ha explicat l'alcalde de València, Joan Ribó.

Després que el passat 31 de desembre del 2018 acabara l'acord perquè el llegat de Blasco Ibáñez continuara dipositat a la casa museu de l'escriptor situada a la Malva-rosa, la Fundació va reclamar al consistori el fons per a estudiar altres ubicacions del llegat. En aquest sentit, l'associació no descartava traslladar el llegat a Madrid.

El consistori, per la seua banda, argumentava que el fons era propietat de l'Ajuntament, excepte una part de les peces "mínima" que reconeixia que eren propietat de la Fundació. En aquest context, el passat 9 de gener, la Fundació va dur als tribunals els fets per a reclamar la totalitat del llegat.

Finalment, el 19 d'abril s'anunciava una entesa entre Ajuntament i Fundació perquè el llegat continuara a València durant quatre anys més després que se signara un nou acord que va substituir el document aprovat el 2012. El nou acord inclou la pròrroga del dipòsit de fons bibliogràfics, fotogràfics, documentals i museogràfics de la Casa Museu Blasco Ibáñez per part de la Fundació, així com el compromís municipal de custodiar els béns, subvencionar les activitats de la Fundació i crear diverses rutes literàries relacionades amb la vida i l'obra del reconegut autor valencià, recordava aleshores el consistori.

L'acord implica una inversió de fins a 68.000 euros, ja que el consistori es compromet a subvencionar les activitats de la Fundació Blasco Ibáñez –amb 12.000 euros anuals– per a la promoció i difusió de la figura de l'autor; la realització d'activitats culturals, didàctiques, de promoció i de difusió –amb 20.000 euros del pressupost global del Servei de Patrimoni Històric i Cultural–; la realització d'inversions i millores a la Casa Museu Blasco Ibáñez –amb una inversió de 30.000 euros–, i la creació d'un premi d'investigació o beca d'estudis amb el nom de Vicente Blasco Ibáñez –amb una dotació de 6.000 euros anuals.

"Blasco és un motiu de satisfacció", ha destacat aquest dimarts Ribó abans de signar el nou conveni amb la Fundació. Després de les negociacions, el consistori "vol treballar la figura de Blasco Ibáñez com una de les figures més importants de tota la història per a València", mentre que, per l'altra part dels implicats, la Fundació "diu molt clarament que, independentment de la propietat que en aquests moments es puga discutir, el llegat de Blasco Ibáñez en la seua totalitat es queda en la casa museu", ha celebrat l'acalde.

next