Totalwashing

9 juny 2019 06:00h

Juny és el mes del llavat de cara. Hi ha persones que, esperançades, comencen l'anomenada "operació biquini", que molt freqüentment esdevé un fracàs absolut i d'altres una graciosa anècdota sobre la modelació dels nostres cossos segons uns cànons establerts per empreses i persones concretes. Potser no és tan graciós. Doncs l'operació biquini intenta redimir-nos dels nostres pecats gastronòmics dels quals hem acabat presumint a les xarxes socials. També a les xarxes socials s'hi donen més llavats de cara aquest mes. És fàcil identificar-los, ja que normalment reben un nom precedit per un coixinet, un hashtag.

 Així, uns dies abans que començara juny, era el #BoicotEurovision2019 que proposava no veure el festival d'Eurovisió per celebrar-se a Israel, un país amb crítiques per no respectar els drets de col·lectius com el de les dones o l'LGTBI+. Jo, nativa de la web 2.0, vaig creure'm els milers de tuits i stories que s'unien al boicot. Les xarxes, sovint, són més un parany que no un mirall. Hores abans de la final, però, un amic bastant actiu en l'activisme LGTBI+ va pujar a les seues xarxes: "No s'és més activista per no veure Eurovisió si després no tens interés per saber les barbaritats que fa Israel la resta de l'any". Ell va veure el festival. Però no acaba el llavat de cara. Juny és el mes de l'Orgull, amb majúscula. #Orgull2019 (+emoticona de l'arc iris) és una bona manera de donar a entendre que dónes suport a la causa de la comunitat LGTBI+. Ho fan activistes, ho fa la ciutadania en general, ho fan càrrecs institucionals, polítics, alts dirigents, empreses, empresaris, multinacionals... La bandera sempre és "trendy" en juny.

Més llavat de cara. Aquesta darrera setmana l'ecologisme s'enduu la palma; ha eclipsat la graella mediàtica i virtual. El passat 5 de juny va ser el #DiaMundialdelMediAmbient (+ emoticona de la Terra). Rosa Martínez, diputada d’Equo per Biscaia feia un fil a Twitter on, més clara que l'aigua, dubtava que la majoria de tuits que havia vist amb el hashtag en qüestió "hagen servit per a altra cosa que perquè el seu emissor es posicione o per a autoafirmar les creences dels ja convençuts". Moltes promeses i zero implicacions. Tan sols tres dies després era el #DiaMundialdelsOceans (+emoticona d'una ona). Igual. Un clam conjunt semblant al "salvem les balenes" (+emoticona d'una balena). I, per últim, el #BoicotAlPlàsticJuny2019 amb titulars que propugnaven: "Un reto viral para salvar el planeta".

Salvar el planeta. Promoure entre milers de persones una setmana sense plàstic és una iniciativa bona. El problema passa al centre mediàtic, consciencies sobre el plàstic que consumim... Però salvar el planeta? Són els plàstics el nucli del problema? L'ús de l'energia, per exemple, representa el 75% de les emissions contaminants. Significa això que el mes que ve tindrem un #BoicotEnergiaJuliol2019? D’acord que un toc a les elèctriques no vindria malament però el plàstic ha suposat un canvi en les empreses afectades? Quin ha sigut el seguiment de la protesta? Seríem capaços de fer un #BoicotEnergiaJuliol2019 (+emoticona d’una bombeta) en vacances, amb els viatges en avió, els aires acondicionats i la impulsiva necessitat de compartir el resultat de les operacions biquini a les xarxes socials?

L'ens omnipresent al qual acabem apel·lant sempre, especialment per a queixar-nos, també ens serveix per a parlar d'aquesta successió de llavades de cara. La postmodernitat implica fragmentació. Implica individualisme i, en aquest cas, accions aïllades i immediates, que cremen com la metxa d'un masclet. La mobilització d'aquesta setmana per un examen de matemàtiques a les PAU n'és un exemple. Accions contra alguna cosa, amb el risc de buidar-se de contingut i ser una etiqueta més, una imatge, un change.org o una eina per llavar la imatge de companyies que tenen molts motius per llavar-la. Llavar. To wash. Pinkwashing, purplewashing, greenwashing. Washings que, com diria Daniel Bernabé, competeixen entre ells per visibilitat, per representació. Competeixen per un TT.

next