Tots els ajuntaments valencians excepte tres es constitueixen aquest dissabte 

La Granja de la Costera ha de repetir les eleccions, i els consistoris de Sant Vicent del Raspeig i Bonrepòs i Mirambell estan a l'espera de la resolució de recursos contenciosos 
14 juny 2019 18:03h
Dels 542 ajuntaments que té el País Valencià, en 387 va haver-hi majoria absoluta la jornada electoral. / EFE

VALÈNCIA. Un total de 539 dels 542 ajuntaments del País Valencià es constitueixen aquest dissabte perquè prenguen possessió del càrrec 5.673 regidors elegits en les eleccions municipals del passat 26 de maig i es voten les respectives alcaldies.

Els tres ajuntaments que no podran constituir-se són el de La Granja de la Costera, on la Junta Electoral Central ha determinat que cal repetir les eleccions; ni els de Sant Vicent del Raspeig (l'Alacantí) i Bonrepòs i Mirambell (l'Horta Nord), on s'han presentat recursos contenciosos.

De fet, aquests dos recursos, que tenen com a límit el 5 de juliol per a ser resolts, retardaran la constitució de les Diputacions de València i d'Alacant fins a la segona quinzena de juliol, mentre que la de Castelló podria constituir-se el 28 de juny.

Del total de regidors que prendran possessió, 2.086 són socialistes, 1.930 del PP, 724 de Compromís, 315 de Ciutadans, 48 de Vox, 28 de la Vall ens uneix, 15 de Podem en solitari i 12 d'EU en solitari –més 123 en coalició amb altres formacions–, entre d'altres.

Dels 542 ajuntaments que té el País Valencià, en 387 va haver-hi majoria absoluta la jornada electoral –entre elles, 153 del PSPV, 148 del PP, 35 de Compromís i 4 de Ciutadans–, per la qual cosa hi ha 155 municipis que depenen de pactes, alguns dels quals ja s'han tancat i uns altres es continuen buscant. El PSPV-PSOE i Compromís han reclamat que el pacte del Botànic es replique als municipis i s'han compromés a expulsar aquells regidors de les seues formacions que reben el suport d'un partit de dreta per a aconseguir l'alcaldia d'un municipi on ambdues puguen pactar, cosa que podria passar a Sueca.

Entre els municipis on encara no s'ha tancat un acord destaca la ciutat d'Alacant, on Ciutadans té la clau per a decidir el govern, mentre que prossegueixen les negociacions per als governs progressistes de Castelló i València. També estan pendents les alcaldies de municipis com Benicàssim, Orpesa, Bétera, Oliva, Paiporta o Teulada, segons fonts dels diferents partits.

 que hi ha acord a Elx, on socialistes i Compromís han arribat a un acord per a tornar a governar en coalició, o a Gandia, on el PSPV i Compromís Més Gandia han signat un pacte d'investidura i de govern per a la legislatura: el Pacte del Serpis.

Alguns pactes implicaran relleu a meitat legislatura, com ara a Vilamarxant i a Beniflà, on el PP tindrà l'alcaldia els dos primers anys i Ciutadans els altres dos, o a Bellreguard, on se la repartiran el PSPV i Compromís.

Com a curiositats, aquest dissabte tornarà a revalidar el càrrec qui és ja l'alcalde més veterà de l'Estat, José Luis Seguí (PP), a Almudaina, en el càrrec des del 1972; mentre que l'alcalde d'Elda, Rubén Alfaro, rebrà la simbòlica vara de comandament que va utilitzar l'expresident de la República Manuel Azaña.
La coportaveu de Compromís Mónica Oltra té previst assistir a la constitució de l'Ajuntament de Crevillent, on el PP ha perdut l'alcaldia després de 24 anys, i la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, acudirà al ple de la ciutat d'Alacant.

next