El tràfic de drogues també 's'uberitza': Els nous mètodes de distribució de la cocaïna posen Europa en alerta

L'Observatori Europeu de les Drogues avisa que la creixent disponibilitat dels estupefaents està "generant majors costs sanitaris" als estats, amb Bèlgica i Espanya al capdavant
6 juny 2019 17:15h
L'agència europea destaca que el 2017 es va confiscar el doble de cocaïna que l'any anterior, fet que suposa un total de 140 tones d'aquest estupefaent. Imatge d'arxiu

BRUSSEL·LES. L'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (EMCDDA, per les seues sigles en anglés) ha alertat del nivell de confiscacions de cocaïna "sense precedents" i de "l'augment de disponibilitat" d'aquesta substància a la Unió Europea. 

En el seu darrer informe, publicat aquest dijous, l'agència europea destaca que el 2017 es va confiscar el doble de cocaïna que l'any anterior, fet que suposa un total de 140 tones d'aquest estupefaent. El 61% correspon només a les interceptades a Bèlgica (45 tones) i a Espanya (41 tones). L'EMCDDA assegura que "la puresa al carrer" d'aquesta substància és la millor de la darrera dècada, si bé el preu al detall s'ha mantingut estable. Per això, avisa que aquesta creixent disponibilitat està "generant majors costs sanitaris" als estats.

La cocaïna, 'líder' en urgències

L'agència ha detectat un increment de les admissions a urgències relacionades amb el consum de cocaïna. Segons les seues dades, el 2017 n'hi va haver més que les provocades per l'heroïna i el cànnabis. A l'estat espanyol la meitat de les urgències per drogues notificades el 2016 van estar relacionades amb aquest estupefaent.

A més, l'agència també veu "preocupant" que entre el 2014 i el 2017 el nombre de pacients nous en tractament haja augmentat un 37%. "Les necessitats de tractament estan augmentant", avisen.

'Uberització' del tràfic

Com ja destacaven en l'informe anterior, l'observatori afirma que "l'emprenedoria" en el mercat de la cocaïna "s'ha fet patent en els innovadors mètodes de distribució", com ara els serveis telefònics per a obtindre la droga "de manera ràpida i flexible". Així, constaten "una uberització" en aquest "mercat competitiu" gràcies a les noves tecnologies de la informació, com ara la darknet o les xarxes socials de comerç.

Pel que fa a les vies d'entrada, l'EMCDDA considera que el creixement del tràfic de cocaïna a través dels contenidors de transport marítim suposa "un repte important". 

"S'aprecia una reorganització de la cadena de tràfic de cocaïna i dels actors implicats als nivells intermedis i al detall, amb l'aparició d'estructures organitzatives fragmentades, menys definides i més horitzontals", apunta l'informe.

Cànnabis, la droga "més consolidada"

L'EMCDDA recorda en l'informe que el cànnabis continua sent "la droga il·legal de major consum" i "més consolidada" a Europa. De fet, aquest és l'estupefaent més confiscat al vell continent i es calcula que més de 17 milions de joves europeus en van consumir el darrer any.

Ressorgiment de les drogues sintètiques

L'informe també apunta a un ressorgiment de les drogues sintètiques, ja que la producció d'algunes com l'MDMA està "creixent, diversificant-se i, fins i tot, tornant-se més innovadora". Segons l'EMCDDA, Europa té "un paper important en el subministrament mundial de l'MDMA", que es produeix principalment als Països Baixos i a Bèlgica.

next