El transport públic urbà d'Ontinyent serà gratuït a partir de l'1 de gener del 2020

L'Ajuntament ha anunciat aquest dimarts una "mesura pionera" que té com a objectiu potenciar l'ús dels autobusos per a "reduir les emissions de gasos contaminants" i "lluitar contra el canvi climàtic"  
24 setembre 2019 19:46h
Rodríguez anuncia que el servei de transport urbà serà gratuït des de l'1 de gener del 2020. / DLV

VALÈNCIA. L'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha anunciat aquest dimarts que tot el transport urbà de la ciutat passarà a ser gratuït a partir de l'any vinent. Segons ha avançat Rodríguez en roda de premsa, "es tracta d'una mesura pionera a les ciutats de més de 30.000 habitants a l'estat espanyol" i es preveu que entre en vigor l'1 de gener del 2020, coincidint amb la finalització del contracte vigent del servei de transport urbà.

Rodríguez ha avançat també que, aprofitant el nou contracte, el transport urbà d'Ontinyent passarà a tindre dues línies d'autobús fixes i les parades geolocalitzades, a més d'autobusos menys contaminants. "Amb aquestes mesures volem llançar a la població un missatge molt potent en favor del transport públic, la reducció d'emissions de gasos contaminants i, en definitiva, en contra del canvi climàtic que tant de mal comença a fer-nos", ha argumentat l'alcalde.

Segons els càlculs dels tècnics municipals, el nou contracte del transport urbà municipal eixirà a concurs per 250.000 euros. Els ingressos anuals són actualment de 30.000 euros, amb una mitjana diària de 110 passatgers. "Com més gent faça ús de l'autobús urbà, més rendible socialment i mediambientalment serà el servei fent-lo gratuït", ha exposat Rodríguez. Rodríguez ha manifestat també que, quan es pose en funcionament la gratuïtat de l'autobús urbà d'Ontinyent, "ja no hi haurà cap excusa per a no utilitzar el transport públic". 

Coincidint amb la finalització del contracte vigent del servei de transport públic urbà el 31 de desembre, passarà a oferir-se des de l'1 de gener de manera gratuïta a les persones usuàries. La regidora de Medi Ambient, Sayo Gandia, ha remarcat que "promoure la utilització del transport públic en lloc dels vehicles privats afavoreix la reducció de les emissions de contaminants". I ha afegit: "Reduïm la contaminació acústica i potenciem l'autonomia personal de sectors com els més joves i els més majors".

La regidora de Transport, Imma Ibáñez, ha explicat que aparellada a aquest canvi s'introduirà "una altra important novetat", ja que es reordenarà la línia urbana de bus i es reduirà els temps d'espera. A més, amb la creació d'una segona línia, que entrarà en funcionament en primavera, es milloraran les comunicacions amb espais com els instituts, l'estació de ferrocarril, el cementeri i, quan estiga en funcionament, el nou hospital. Ibáñez ha assenyalat que no tenen "constància de serveis com aquest amb gratuïtat permanent a Espanya, tot i que a Europa sí que hi ha precedents". 

L'Ajuntament d'Ontinyent està treballant també en altres aspectes en matèria de mobilitat sostenible, com ara l'execució d'una nova estació d'autobusos en la zona de Mesta i la posada en marxa d'un projecte pilot de bicicletes elèctriques per al seu ús dins de la ciutat. També es completarà la connexió ciclista i de vianants amb el nou hospital i els polígons industrials, i es crearan itineraris segurs per a ciclistes i vianants en els principals camins del disseminat.

next