La treballadora acomiadada pel frau de l'EMT no compareix en la comissió d'investigació

Grezzi demanarà una auditoria dels pagaments de més de 100.000 euros en els últims 15 anys per a determinar si les pràctiques que es van produir en l'estafa havien tingut lloc abans
30 octubre 2019 16:38h
Grezzi ha insistit que l'equip de govern vol "recuperar tots els diners". / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP). L'excap d'administració de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València no ha comparegut aquest dimecres en la comissió de treball per a la investigació del frau de quatre milions d'euros en la companyia pública. Celia Zafra, la cap d'administració que va ser acomiadada quan es van conéixer els fets, era la primera persona citada de la sèrie de compareixences que acollirà l'organisme.

Així ho han informat els diferents consellers en declaracions als mitjans a l'eixida de la sessió, que s'ha représ després d'un recés amb la declaració del president de l'entitat i regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi. L'edil ha anunciat que demanarà al gerent de l'empresa que encarregue una auditoria externa dels últims 15 anys sobre els pagaments de més de 100.000 euros que haja fet l'entitat amb l'objectiu de "veure si les pràctiques que s'han fet ara –en referència al frau– es feien abans".

"Volem anar fins al fons per a conéixer si per rebre un correu electrònic del president o d'un regidor s'ordenaven pagaments i transferències. Aquesta no era la pràctica que s'havia fet ací des del 2015, però no sabem si abans era així", ha manifestat. 

Grezzi ha insistit que l'equip de govern vol "recuperar tots els diners" i "arribar fins al final", al mateix temps que ha considerat que "alguns el que volen és veure de quina manera es poden traure culpables".

L'oposició demana el cessament del secretari de la comissió

Tant Ciutadans com Vox han reclamat el cessament del secretari de la comissió –que també és el secretari del ple de l'Ajuntament– pel fet que ha proposat, segons afirmen, posposar al següent ple la notificació de la situació al Banc d'Espanya, la Sindicatura de Comptes i el Tribunal de Comptes.

El PP, per part seua, ha considerat que aquesta proposta ha sigut una "sorpresa", ja que, segons ha explicat l'edil Carlos Mundina, en el consell d'administració del 7 d'octubre es va adoptar un acord "per consens" en el qual es proposava notificar del frau a aquestes entitats. 

Per això, ha considerat que "això xoca amb les declaracions del senyor Grezzi", que "des del primer moment va dir que seria la comissió d'investigació més ràpida de la història" i que "volien llum i taquígrafs i les coses clares". "El que estem veient és tot el contrari", ha asseverat.

Mentrestant, el representant de Ciutadans al consell, l'edil Narciso Estellés, ha criticat que no s'envie aquest requeriment perquè "no es veu convenient obrir més fronts". 

Així mateix, l'edil de Vox Vicente Montañez també ha demanat que el secretari siga "cessat immediatament" per aquest mateix motiu, ja que, al seu judici, "ha actuat de part de la presidència.

Aprovat el pressupost

D'altra banda, el ple del consell d'administració –que s'ha celebrat prèviament a la sessió de la comissió– ha aprovat amb els vots dels membres del govern municipal (Compromís i PSPV) el pressupost de l'EMT per al 2020, amb un augment del 3,5% respecte a l'any anterior.

Tant Ciutadans com Vox han votat en contra del pressupost. Estellés ha afirmat que "aquesta direcció i aquest president no estan capacitats per a portar l'empresa", mentre que Montañez creu que "no té legitimitat" per a presentar els pressuposts.

next