Els treballs d'exhumació en la fossa 115 de Paterna trauen a la llum els primers 10 cossos

L'equip d'arqueòlegs espera recuperar les restes de 157 persones represaliades durant la dictadura franquista
16 abril 2019 13:33h
Amb aquestes actuacions, ja són una desena els nínxols i fosses que han sigut oberts mitjançant subvencions de la Diputació de València. / DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. L'equip d'arqueòlegs d'ArqueoAntro que treballa en l'excavació de la fossa 115 del Cementeri de Paterna, a la recerca de les restes de persones represaliades durant la dictadura franquista, ha presentat aquest dimarts les primeres troballes, en concret la recuperació de 10 cossos. La fossa 115 es va obrir a principis de mes amb l'esperança d'exhumar les restes de 157 víctimes.

Aquesta excavació, que s'està duent a terme amb la línia d'ajudes de la Diputació de València, ha sigut impulsada per 12 famílies integrades en l'associació de familiars de víctimes. Entre les restes s'espera trobar 153 homes i 4 dones de més de mig centenar de municipis valencians, així com de la localitat de Lorca, a Múrcia; de Molluela, a Saragossa, i de Madrid, que van ser assassinats en tres dies diferents: el 19 i 23 de desembre del 1939 i el 8 de març del 1940.

El responsable d'ArqueoAntro, Miguel Mezquida, ha destacat que aquesta podria ser la fossa valenciana que més cossos continga. "Dos dels deu cossos recuperats fins al moment es trobaven en caixes", ha explicat, i ha afegit que ara estan encara acabant d'excavar la primera línia d'ossos. "Allò normal és que trobem entre 15 i 17 cossos en aquesta primera capa i, segons les nostres estimacions, podria tindre aproximadament vora sis o set metres d'altura", ha explicat.

En aquest sentit, Mezquida ha indicat que les actuacions que s'estan desenvolupant actualment en aquesta fossa s'allargaran, en principi, fins a mitjan mes de juliol i, així mateix, ha assenyalat la necessitat de "crear un banc d'ADN de víctimes que facilite i millore les identificacions."

Amb aquestes actuacions, ja són una desena els nínxols i fosses que han sigut oberts mitjançant subvencions de la corporació provincial. Entre els anys 2016 i 2018, la Diputació ha destinat 1.138.000 euros a exhumacions, principalment en el Cementeri de Paterna; a més, s'han utilitzat 225.000 euros per a la retirada de plaques, la construcció de monòlits i la identificació de llocs i edificis simbòlics. Amb el pressupost del 2019, s'assoleix una xifra rècord que sobrepassarà el milió i mig d'euros i facilitarà l'exhumació de 750 cossos de represaliats per la dictadura franquista.

El president de la Diputació, Toni Gaspar, i la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, així com familiars de les víctimes, han assistit a la presentació d'aquestes troballes que s'han produït en les dues primeres setmanes de treballs en aquesta fossa 115 del Cementeri de Paterna.  

next