Diari La Veu del País Valencià
Tres premis Nobel demanen que es reduïsquen les emissions de CO2 per a frenar el canvi climàtic

VALÈNCIA. Els premis Nobel Edmund Phelps (Economia 2006), Barry Barish (Física 2017) i Michael Levitt (Química 2013) han apel·lat aquest dilluns a la necessitat de reduir la quantitat de CO2 que hi ha a l’atmosfera per a frenar el canvi climàtic. Els tres Nobel participen a València com a jurats en els Premis Rei Jaume I, que enguany celebren la seua 31a edició, i demà faran pública la fallada dels premiats en les seues sis categories.

Michael Levitt, Nobel de Química 2013, ha manifestat que, si la població mundial es reduïra en un 90%, “molts d’eixos problemes es resoldrien de seguida. No crec que siga una bona solució, però també la naturalesa tendeix a resoldre les coses com haja de fer-ho”. Al seu judici, “el món no està acabat, encara que el futur és incert”. “Estic convençut que hi ha un escalfament global i que requereix fer alguna cosa ja”, ha agregat.

Barry Barish, Premi Nobel de Física 2017, ha replicat que no es podia mostrar “tan optimista”. “Crec que hem d’adonar-nos que tècnicament i científicament el problema de reduir la quantitat de CO2 que s’emet a l’atmosfera és més fàcil que eliminar-lo. No sabem com desfer-nos d’ell”, ha precisat.

“L’estem emetent i no serem capaços d’eliminar-lo fàcilment”, ha dit Barish, qui ha afegit que, per a resoldre el problema al més prompte possible, “s’ha de reduir de manera eficaç la quantitat de CO2 que es llança a l’atmosfera i, per desgràcia, això està controlat per l’economia i no per la voluntat de les persones”. Al seu judici, la solució “presenta la dificultat que cal pagar un preu econòmic per a reduir la quantitat d’emissions amb energies alternatives”.

“Hi ha CO2 a l’atmosfera i les tecnologies que conec s’estan centrant a emetre’l i recol·lectar-lo, però, una vegada que està a l’atmosfera, no sé si hi ha tecnologia que realment permeta desfer-nos d’ell”, ha subratllat Barish. Per a aquest Nobel, “els polítics i les administracions no ho estan fent, així que les persones joves i majors han d’actuar. Hi ha un senyal d’avís”, ha advertit.

Per part seua, el Nobel d’Economia Edmund Phelps ha manifestat que hi ha un “treball considerable” per a eliminar el CO2 de l’atmosfera perquè “és essencial no solament deixar d’emetre sinó també eliminar una bona quantitat que ja es troba a l’atmosfera”. “Hi ha mètodes econòmicament viables i, fins i tot, rendibles d’eliminar el CO2 de l’atmosfera, però això és un poc lent”, ha dit Phelps, qui ha agregat que el problema és “desfer-nos del CO2 que s’ha emés ja i continuar fent-ho a mesura que es continue emetent. Ja veurem com progressa això”.

Michael Levitt s’ha preguntat quin seria el punt d’inflexió per a l’escalfament global i ha indicat que “en algun moment s’haurà de deixar de fer les coses com s’han fet sempre”. “Amb un increment tan important de la població al món, tenim un problema: si en els pròxims 60 o 70 anys hi ha un augment de la població enorme i reduïm el CO2, hi ha un futur per a la humanitat, però no sabem quantes morts comportarà”, ha sentenciat.

Barish ha considerat que no cal “esperar a cap punt d’inflexió; cal saber que ens trobem davant un problema molt important”, i s’ha referit a General Motors per a afirmar que hauria de “fer el que puga per al canvi als vehicles elèctrics. És un problema econòmic i no tècnic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa