Fa 310 anys de la Batalla d’Almansa i el dia 29 de juny, farà 310 anys del Decret de Nova Planta. Són 310 anys d’una derrota militar i d’un greu atac polític, jurídic i administratiu contra el Poble Valencià, que, dit siga de pas, tres segles després, no ha estat una derrota completa o, dit d’una altra manera, no ha estat una victòria sencera d’aquells que ens volien anul·lar com a poble.

La derrota d’Almansa va suposar la pèrdua dels Furs i tot allò que vostès sabran o, com cantava Al Tall, “si voleu seguir, en els llibres està tot escrit…”, però el poble valencià, les dones i els homes, les generacions que des de 1707 s’han succeït, van continuar mantenint l’essència de la nostra identitat, de la nostra llengua, de la nostra cultura, malgrat la prohibició, la negació i, en alguns temps, la persecució.

I això és, ni més ni menys, la voluntat d’un poble que vol ser. O millor dit, que és i vol continuar sent. Després de 310 anys i moltes vicissituds, eixa grandesa del Poble Valencià és innegable i totalment mereixedora de reconeixement.

Aquelles i aquells que foren i que volien continuar sent, som els mateixos de hui, que volem continuar amb el nostre autogovern, que volem tindre una Generalitat Valenciana amb plenes competències i amb un finançament just per atendre les necessitats de la ciutadania, per garantir el benestar de les valencianes i valencians.

Som eixe poble que se sap victoriós després de 310 anys i que reclama un tracte just per part de l’Estat. No volem ser més, però tampoc volem ser menys que ningú i per això volem justícia a l’hora de les inversions de l’Estat a casa nostra. Eixa és la gran reivindicació del 25 d’Abril, una reivindicació unànime de les Corts i esperem que en eixa unitat continuen tots els grups, perquè es tracta de la dignitat i del benestar de les valencianes i els valencians.

Som eixe poble que, 310 anys després, continua tenint unes Corts Valencianes, creades el 1261, i que volem que siguen unes Corts dinàmiques, actives, amb competències, que puguen legislar per i per a les persones. Per això, no entenem els frens que posen des de Madrid al nostre Dret Civil Valencià, sent com som una nacionalitat històrica, amb institucions i dret forals i ens correspon per justícia i trellat tindre potestats per desenvolupar el nostre propi Dret Civil Valencià, com tenen altres autonomies. Ni més ni menys.

Comparteix

Icona de pantalla completa