Diari La Veu del País Valencià
Podem: Fer fora la trama, aprofundir la dignitat

Podem inicia una nova etapa al País Valencià. Diumenge passat va tenir lloc la segona assemblea ciutadana valenciana de Podem. Durant aquesta setmana es votaran els diferents documents i candidatures als òrgans valencians. Independentment del resultat, s’obri un nou cicle.

Aquesta assemblea ens ofereix una gran oportunitat per a aprofundir en una organització més autònoma i democràtica, capaç d’enfrontar-se als reptes que es presenten en la societat valenciana. Podem ha de ser una eina útil per a iniciar el procés constituent pendent i prosseguir amb el canvi tan necessari com desafortunadament inacabat. Ximo Puig no pot liderar aquest canvi i alhora sostenir Mariano Rajoy en el govern. No es pot nadar i guardar la roba. Necessitem un Podem protagonista, valent i amb identitat pròpia. Un Podem que, dissabte vinent, 20 de maig, es plantarà a Madrid per a donar suport a la moció de censura al govern dels corruptes i exigir que es reconeguen els mateixos drets al País Valencià que a la resta de territoris i autonomies.

La tasca del moment és inqüestionable i passa per construir una organització arrelada i imbricada en la realitat social valenciana. Ha de ser profundament democràtica i qüestionadora de l’ordre existent, tant l’oficial (l’actual Consell) com l’extraoficial (el neoliberalisme i el conservadorisme antivalencià del PP). Açò només es pot fer vinculant el treball institucional als moviments socials i a les seues reivindicacions. Hem d’aprendre la lliçó del 15M, les marees, la PAH i la primavera valenciana.

Sense un poder popular que ens obligue a seguir avançant en la implementació de polítiques del canvi en l’àmbit institucional, ens convertirem en una organització més. Podem no pot ser un partit que gestiona però que no és útil per als interessos de la majoria social. No podem decebre les esperances dipositades en nosaltres. Per açò, és imprescindible apostar per reconstruir un poder popular en el qual recolzar-nos quan ens sentim soles en la tasca de transformar les institucions i retornar-les a la ciutadania.

D’altra banda, és evident que arrelar Podem a tot el País Valencià és un objectiu principal en aquesta nova etapa que iniciem. L’experiència ha demostrat que el treball realitzat des de baix per les diferents candidatures d’unitat popular ha tendit un balanç positiu. L’espai més proper al ciutadà és el que permet una major relació amb les associacions i col·lectius que reclamen solucions i proposen idees que ens permeten avançar cap a una societat més justa. A més, és fonamental que les comarques estiguen representades en el consell autonòmic de Podem per a poder garantir que la seua veu i el coneixement de la seua realitat, així com els cercles, tinga un pes específic. En el plànol polític, la Llei de Comarques i el municipalisme han de ser dos eixos centrals en aquest projecte.

L’única candidatura que apunta i desenvolupa aquests trets polítics és “Una marea per a aprofundir el canvi”. La candidatura encapçalada per Antonio Estañ pretén retornar a Podem la il·lusió i l’impuls dels inicis. Ha sigut fruit d’una confluència àmplia entre les bases actives de Podem. És la demostració de democràcia interna, perspectiva unitària, humilitat i generositat. Però, al mateix temps, és una proposta plural amb gran visió estratègica i autònoma de Madrid.

Estem en un moment històric per al País Valencià. Hem aconseguit desallotjar el Partit Popular del govern però cal seguir avançant en la senda del canvi. Podem pot exercir un paper protagonista en aquesta història, tal com reclama el poble valencià. Ha de ser capaç d’estructurar un moviment de nord a sud i d’est a oest que siga capaç d’integrar tota la diversitat del nostre país. Només així aconseguirem evitar el retorn del Partit Popular dins de dos anys. Només així podrem avançar en un País Valencià més just i solidari.

Comparteix

Icona de pantalla completa