Ens trobem en un moment històric, que, vist amb la perspectiva del temps, farà que siguem conscients dels canvis revolucionaris que produirà.

A hores d’ara estem assistint a un fet que ens afectarà. I molt.

Catalunya decideix, en poc menys d’un mes, el seu futur: o ser un Estat independent en forma de República o seguir formant part de l’estat espanyol i la seua monarquia parlamentària, hereva directa del règim dictatorial de Franco i convertida en oligarquia.

Molt s’ha dit i escrit al respecte, i de segur que es continuarà fent d’ací al pròxim 1 d’octubre, data marcada per al referèndum –i després–, però des del republicanisme d’esquerres del País Valencià, volem deixar palesa la nostra postura al respecte.

Des de l’inici de l’aprovació de l’Estatut Català per part del seu Parlament fins a aplegar a la votació que decidirà el seu futur com a comunitat política, molts són els intents des de Catalunya de negociar una relació amb l’estat espanyol, que mai ha oferit –ni oferirà– cap mostra o oferta de negociació. L’actitud del govern espanyol ha estat i és la negativa reiterada a parlar de qualsevol aspecte que puga fer canviar l’statu quo de l’oligarquia imperant des de fa molt temps, massa. La resposta d’Espanya ha sigut i és “no”.

Aquesta relació de menyspreu absolut a qualsevol intent de negociació no és exclusiu d’aquest territori. Al País Valencià també som coneixedors d’aquest tarannà. Espoliats, fiscalitzats, desvertebrats, sotmesos a les lleis que vénen de Castella i obviats, no podem decidir el nostre futur i treballar per a millorar la vida de la gent que viu i treballa ací. Només gestionem les molles que ens deixen.

Davant d’aquesta situació no podem romandre immòbils i fer com que la cosa no va amb nosaltres.

Cal prendre partit. O s’està per la negociació, l’opinió i la decisió, “votar”; o s’està per la imposició, negació i repressió, “no”.

No valen els arguments a mig camí, perquè sols hi ha un postulat a hores d’ara: o s’està per la democràcia o en la seua contra.

Nosaltres, els homes i dones d’Esquerra Republicana del País Valencià, ja hem dit la nostra. Estem per la democràcia. Volem que el poble de Catalunya vote i, a més a més, volem que vote SÍ a la República Catalana. De la mateixa forma que volem que els valencians i les valencianes puguem decidir, quan així ho vulga una majoria, la creació de la República del País Valencià.

Perquè som d’esquerres, republicans i demòcrates, volem votar i decidir el nostre futur. I estarem al costat de tots aquells que també ho vulguen fer democràticament, pacíficament.

Perquè democràcia és votar… O no?

Comparteix

Icona de pantalla completa