Tenen raó: “la seua” democràcia està en perill

Jordi SebastiàPortaveu de Compromís al Parlament Europeu
25 setembre 2017 01:00h

El govern de Mariano Rajoy, els seus tribunals, els seus fiscals i els seus mitjans de comunicació argumenten que totes les actuacions de repressió que estan tenint lloc a Catalunya es fan en nom de la democràcia. Els escorcolls en impremtes i setmanaris, la detenció de càrrecs públics, les multes multimilionàries a aquells que organitzaren el 9-N, el tancament de webs i la confiscació de paperetes de vot es fan en nom de la democràcia i de la salvaguarda dels “drets civils” dels ciutadans i de l’estat de dret... les mateixes raons s’addueixen per a justificar la irrupció de vuit policies en la casa d’un jove del meu poble, Burjassot, per prendre-li els seus ordinadors i acusar-lo de “desobediència” per haver clonat una de les webs amb instruccions per al referèndum. A aquells que pensem que votar és precisament un dels elements essencials de la democràcia i que la forma més pacífica i clara amb què un poble pot expressar-se és precisament a través de les urnes, aquestes argumentacions ens desconcerten i ens resulten totalment tergiversades.

En el seu llibre La laïcitat, el professor de la Universitat Lliure de Brussel·les Guy Haarscher ens dóna algunes claus per a entendre el que està passant: “Una noció de combat s’arrisca sempre a afeblir-se quan els seus adversaris, per raons de convicció o d’oportunisme, s’hi adhereixen (...). És també possible que l’adversari modifique subreptíciament per al seu avantatge la definició mateixa del principi al qual s’ha adherit”. Quan era alcalde de Burjassot, jo mateix vaig haver de patir aquesta utilització oportunista d’un principi tan important com és el respecte a les diferències, quan un grup d’extrema dreta em va denunciar per “incitació a l’odi”...

És clar, doncs, que la noció de “democràcia” que esgrimeix el president Rajoy –i els seus còmplices– ha sofert una modificació important respecte al seu sentit original, una modificació que ha acabat per pervertir el seu sentit: la democràcia ja no és una noció de combat, de combat per la llibertat i el respecte de la voluntat del poble; ara és precisament el que justifica la repressió. Quan Mariano Rajoy insisteix en el fet que “nuestra democràcia está en peligro”, és obvi que parla de “la seua democràcia”, aquella que va permetre a les figures del darrer franquisme reciclar-se en Alianza Popular –ara PP– i formar part intrínseca del sistema fins a apoderar-se’n, sense haver tingut mai la necessitat de condemnar el règim dictatorial del qual provenien. En la “seua democràcia”, la divisió de poders és una mera formalitat i la Constitució –aquella que una part important dels seus diputats no votaren– no és un instrument de concòrdia que ha d’evolucionar per a servir la ciutadania, sinó un martell immutable amb el qual colpejar qualsevol revolta ciutadana. Tenen raó: la seua democràcia, la d’aquella transició que va maquillar amb la “movida” les estructures franquistes per a assegurar la continuïtat, està en perill per la decidida voluntat del poble de Catalunya de fer-se escoltar. És per això que no dubten d'usar tota la força que tenen a l’abast, s’hi juguen molt... i nosaltres també.

next