El Tribunal de Comptes admet a tràmit una denúncia de Compromís per un pagament de 26 milions a Ribera Salud el 2002

La coalició assegura que la Generalitat del PPCV va fer el pagament sense "suport legal" 
5 març 2019 12:03h
Isaura Navarro assegura que l'objectiu final d'aquesta denúncia és que el Tribunal de Comptes "inicie una investigació per a depurar responsabilitats". / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El Tribunal de Comptes ha admés a tràmit una denúncia de Compromís per un pagament de 26 milions d'euros a Ribera Salud el 2002 –en època del PPCV– per lucre cessant, ja que considera que és una quantitat "injustificada" i que no compta amb "suport legal".

Així ho ha revelat la diputada de Compromís Isaura Navarro, qui ha mostrat en un comunicat la "satisfacció" del seu grup per l'admissió a tràmit de la denúncia, que va presentar el passat 11 de desembre.

Segons ha explicat Navarro, "des de Compromís continuem amb la nostra tasca d'intentar recuperar els diners dilapidats pels governs del Partit Popular i, en eixe sentit, denunciem al Tribunal de Comptes el fet que la Generalitat abonara a l'empresa Ribera Salud 26 milions d'euros en concepte de lucre cessant sense base ni en el contracte de concessió ni en cap altre document, i sense que conste en l'expedient cap petició sobre aquest tema per part de l'empresa".

La raó obeeix al fet que el contracte administratiu entre Sanitat i Ribera Salud es va formalitzar el 19 de juliol del 1997, però, al desembre del 2002, l'aleshores conseller va resoldre el contracte per mutu acord, sense que constara cap acta o document relatiu a les converses prèvies amb l'empresa, segons consta en la denúncia consultada per Europa Press.

El motiu va ser per a licitar un altre contracte amb la finalitat d'ampliar l'objecte de l'anterior contracte a l'atenció primària en l'àrea de salut i incrementar "substancialment" el pagament per capita a la nova concessionària, de nou Ribera Salud, que va ser l'única aspirant a l'adjudicació.

Com s'explica des de Compromís, l'informe que va fer la Sindicatura de Comptes el 2015 sobre les privatitzacions d'àrees de salut en l'època del PPCV detalla que "mai, en cap lloc, s'havia recollit eixa obligació de la Generalitat cap a Ribera Salud i, per tant, eixe pagament no té cap manteniment legal".

Isaura Navarro assegura que l'objectiu final d'aquesta denúncia és que el Tribunal de Comptes "inicie una investigació per a depurar responsabilitats comptables i, finalment, condemne els responsables que 26 milions d'euros isqueren de les arques públiques sense cap justificació al fet que reintegren eixa quantitat a la Generalitat".

Ribera Salut nega irregularitats

Ribera Salut ha assegurat que "mai" va rebre un pagament de 26 milions d'euros per lucre cessant el 2002 per part de la Generalitat, aleshores presidida pel PPCV, i que el Consell "va obtindre tres milions d'euros" per aquesta operació i ha recordat en un comunicat que "Ribera Salud UTE era una Unió Temporal d'Empreses on Ribera Salud era un accionista minoritari", així com que "ja no existeix des del 2003". Un any abans, "el govern valencià decideix implantar un model integral d'Atenció Primària i Especialitzada en l'àrea de la Ribera i traure un nou concurs en tota la Comunitat".

En aquest context, ha subratllat que "en La Ribera funcionava el model de concessió administrativa des del 1999 només per a la gestió de l'Hospital (d'Alzira) i no podia quedar-se al marge d'aquest canvi integral". Per això, segons Ribera Salud, es va resoldre el contracte inicial per mutu acord per a traure un nou concurs que incorporara la gestió de l'Atenció Primària i que "Alzira no quedara fora d'eixe nou model".

Ribera Salut ha explicat que "per a resoldre la concessió de mutu acord, calia incloure un pagament al concessionari per la inversió no amortitzada a eixa data més el lucre cessant per no poder-se complir el pla presentat al concurs per l'empresa per als deu anys de concessió prevists inicialment". En conseqüència, "es va fer una auditoria per part de la Generalitat, que està documentat i compta amb tot el suport legal".

"L'auditoria, tal com pot comprovar-se en la documentació oficial, fixa en 69 milions d'euros l'import de l'abonament a realitzar al concessionari, però mai es va produir cap eixida de fons públics per part de la Generalitat", ha recalcat, com tampoc "es va produir cap pagament perquè el plec de condicions del nou concurs incloïa, com a obligació del nou concessionari, pagar una aportació inicial de 72 milions d'euros".

"Tota aquesta informació té el suport de la documentació oficial corresponent i compta amb tot el suport legal. Ens sorprén que 17 anys després siga denunciat per un partit polític que pertany a un govern que té accés a tota aquesta documentació en la seua Conselleria de Sanitat", ha asseverat, per a garantir que no permetrà que una vegada més es difame i s'ataque gratuïtament el seu honor i professionalitat amb finalitats electoralistes".

next