El Tribunal Superior de Justícia català admet a tràmit la querella de la Fiscalia contra Torra pels llaços grocs

El president de la Generalitat de Catalunya reitera que anirà "fins a les últimes conseqüències amb la llibertat d'expressió"
2 abril 2019 17:38h
El president del govern català, Quim Torra, ha signat aquest dimarts al Palau de la Generalitat la notificació de la querella de la Fiscalia per desobediència. / GOVERN CATALÀ

BARCELONA. La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admés a tràmit la querella de la Fiscalia presentada la setmana passada contra el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, per desobediència a les resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) que l'obligaven a retirar els llaços grocs i les pancartes a favor dels polítics independentistes presos dels edificis de la Generalitat de Catalunya. En una breu interlocutòria de set pàgines, els magistrats admeten a tràmit la querella i designen Carlos Ramos com a instructor de la causa.

En la seua querella, el fiscal superior, Francisco Bañeres, constatava que Torra va desatendre el mandat de la JEC "conscientment i deliberadament" mantenint, "encara que fos de manera encoberta o simbòlica", símbols i cartells "de la mateixa naturalesa ideològica i partidista, representativa únicament dels postulats d'una part de la societat". També remarca que el requeriment de la junta va ser "clar i exprés" i va ser "reiteradament desatès".

La Fiscalia demana que es prenga declaració a Torra

La Fiscalia recorda que el primer pronunciament de la JEC sobre els llaços grocs va ser l'11 de març, però va fer-ne un segon una setmana després en què donava 24 hores a Torra per a retirar les estelades i els llaços grocs dels edificis públics, i recordava, així mateix, que podia incórrer en responsabilitats "administratives i penals".

Segons la querella, Torra va procedir aleshores a "desatendre el mandat" de la junta de forma "conscient i deliberada", perquè va mantindre la simbologia encara que fora de manera "encoberta". El 21 de març, la JEC ja insta el conseller d'Interior a actuar en constatar "l'existència d'una voluntat de desobeir" per part de Torra. El canvi d'uns símbols per uns altres, va dir la junta, "no es pot entendre com un intent de compliment formal i no té cap altra finalitat que burlar els requeriments emesos per aquesta junta".

Aquesta "reiterada negativa a donar compliment" a allò establert per la JEC, continua la querella, "no pot quedar emmascarada ni per una suposada voluntat d'acudir a altres òrgans informants" que no tenen competència en aquesta matèria ni tampoc per una "substitució dels símbols per uns altres que pretenien significar exactament el mateix". Seguia sent "simbologia partidista", a parer de la Fiscalia, que, a més, incloïa "multitud de cartells amb expressions escrites".

Les resolucions de la JEC, apunta el fiscal, es refereixen "amb claredat" a tota mena de simbologia ideològica, tot i que es focalitzen en estelades i llaços grocs.

La Fiscalia demana que es prenga declaració a Torra, que es demanen a la Policia Nacional les actes de comprovació que van fer a petició de la delegació del govern espanyol, que es reclame al Departament de Presidència el document jurídic que van encarregar sobre aquesta qüestió, i que el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra informe sobre el compliment de l'última resolució de la JEC.

Torra signa la notificació i diu que anirà "fins a les últimes conseqüències amb la llibertat d'expressió"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha signat aquest dimarts a la vesprada la notificació de la querella de la Fiscalia per desobediència pels llaços grocs. "Davant d'un estat autoritari, hem decidit viure sense por. Amb la llibertat d'expressió, fins a les últimes conseqüències", ha advertit el cap del govern català en un missatge a Twitter. 

next