El Suprem anul·la el pla del Tajo i posa en qüestió el transvasament al Segura

El Tribunal assenyala que el pla no fixa cabals ecològics a Aranjuez, Toledo i Talavera de la Reina
16 març 2019 19:00h
Segons la plataforma, el règim d'explotació del transvasament Tajo-Segura haurà d'adaptar-se. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La Plataforma de Toledo en Defensa del Tajo ha informat aquest dissabte que el Tribunal Suprem ha anul·lat el Pla Hidrològic del Tajo perquè no fixa cabals ecològics a Aranjuez, Toledo i Talavera de la Reina. Aquesta sentència, emesa el passat 11 de març, resol el recurs contra el vigent Pla Hidrològic de la conca del Tajo aprovat pel Reial decret 1/2016.

Segons la plataforma, les demandes de la conca del Tajo "s'anteposen a les del transvasament Tajo-Segura, per la qual cosa, una vegada fixats segons aquesta sentència els cabals ecològics amb tots els seus components, el règim d'explotació del transvasament haurà d'adaptar-se, limitant-se els volums a derivar i la seua garantia de disposició".

El recurs va ser interposat en 2016 per la Plataforma en Defensa dels Rius Tajo i Alberche de Talavera de la Reina, l'associació GRAMA (Grup d'Acció per al Medi Ambient), l'associació Plataforma de Toledo en Defensa del Tajo, l'Ajuntament de Mantiel (Guadalajara) i l'associació de Municipis Riberencs dels Embassaments d'Entrepeñas i Buendía, segons ha indicat la Plataforma de Toledo en Defensa del Tajo en nota de premsa. 

"En una sentència històrica, que suposa un triomf sense precedents per a les plataformes i col·lectius ciutadans que porten anys lluitant per millorar l'estat del Tajo i els seus rius", el Tribunal Suprem, segons la Plataforma, "exigeix l'establiment d'un règim de cabals ecològics real i científicament validat en l'eix central del riu Tajo i en tots els altres rius de la conca, condicionant així l'explotació del transvasament Tajo-Segura a les vertaderes necessitats de la conca del Tajo".

D'igual manera es critica en la sentència, afig la Plataforma, que no s'hagen fixat cabals ecològics expressament a Aranjuez, Toledo i Talavera de la Reina, sinó solament uns cabals "legals" (6 m3/s a Aranjuez i 10 m3/s a Toledo i Talavera de la Reina), "contravenint" així els cabals mínims ecològics fixats en el Document d'Esquema de Temes Importants aprovat per la Confederació Hidrogràfica del Tajo el 2010 (10,37 m3/s en Almoguera, 10,86 m3/s a Aranjuez, 14,10 m3/s a Toledo i 15,92 m3/s a Talavera de la Reina). Aquest cabal ecològic ha d'establir-se, segons el Tribunal, per a evitar la degradació ambiental del curs d'aigua del riu, el llit i la ribera.

L'Administració General de l'Estat, a través de la Confederació Hidrogràfica del Tajo, ara haurà d'establir aquests règims de cabals ecològics al Tajo i resta de rius de la conca, conforme a la legislació vigent que "ha incomplit", adverteix la Plataforma.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha instat evitar "fer una altra vegada un exercici de confrontació que no porta a cap lloc" després de la sentència i ha agregat que inclús "pot obrir pas fins i tot a millorar la regulació del Tajo-Segura".

"Encara no hem vist la sentència i cal parlar amb rigor, però vull insistir que la Generalitat Valenciana sempre estarà al costat dels regants i, més concretament, dels de la Plataforma d'Alacant, sense cap lloc a dubtes", ha manifestat. Així s'ha pronunciat el líder de l'executiu valencià al balcó de l'Ajuntament de València abans de la mascletà d'aquest dissabte.

Així, Puig ha destacat la seua "defensa clara i directa sempre dels regants", però alhora, ha afirmat que s'avaluarà "de quina manera es pot ser més eficaç també al Tajo-Segura", ha manifestat.

next