El Suprem avala la decisió d'exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos

El tribunal considera legítima la decisió del govern espanyol de traslladar el cos del dictador al cementeri del Pardo
24 setembre 2019 11:36h
Les restes del dictador abandonaran la basílica del Valle de los Caídos. / DLV

VALÈNCIA. El Tribunal Suprem avala la decisió d'exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos i de traslladar-les al cementeri del Pardo. En una reunió celebrada aquest dimarts, el ple del tribunal ha donat validesa a la decisió del govern espanyol d'obrir la tomba de Franco per a traure de la basílica les restes del dictador i ha desestimat per unanimitat la totalitat del recurs presentat per la família.

El Suprem resol així el conflicte jurídic creat arran la decisió de la família de Franco, de la Fundació Francisco Franco i d'altres entitats de recórrer contra la decisió de l'executiu de Pedro Sánchez d'exhumar les restes del dictador. La destinació de les restes serà el cementeri del Pardo-Mingorrubio, tot i que la voluntat de la família era enterrar-les en la cripta de la catedral de l'Almudena.

La sala contenciosa administrativa del Suprem ha posat aquest dimarts punt final a un assumpte que romania obert des del passat mes de juny, quan el tribunal va acordar de forma unànime suspendre cautelarment l'ordre del Consell de Ministres de traure el cos el 10 de juny. Des d'aleshores s'han estudiat les al·legacions presentades tant per l'Advocacia de l'Estat com per la família Franco i diverses associacions personades en aquest procediment.

El Suprem va justificar en el seu moment la paralització de l'exhumació en la necessitat d'evitar el perjudici que es causaria als recurrents –la família Franco i altres tres col·lectius– i, especialment, als interessos públics "si exhumades les restes s'estimara el recurs i calguera retornar-les al lloc en què es troben".

En aquest assumpte estaven personats, a més de la família Franco –que va assegurar que esgotarà tots els recursos legals per a impedir l'exhumació de les restes–, la Fundación Francisco Franco, la comunitat Benedictina en Cuelgamuros i l'Associació de Defensa del Valle de los Caídos.

next