Les Trobades del 2020 recuperaran la memòria d'Empar Navarro amb el lema 'Arrels de vida, llavors de futur'

La mestra i política republicana a qui Escola Valenciana dedica les festes per la llengua era una entusiasta de l'ensenyament i una lluitadora per l'escola pública, laica i solidària
14 novembre 2019 19:43h
La il·lustració triada per a representar les festes pel valencià és una apologia de la pedagogia freinetista, és a dir, "una escola arrelada, en contacte amb la natura, que supera l'espai físic de l'immoble". / ESCOLA VALENCIANA

VALÈNCIA. Escola Valenciana ha desvelat aquest 14 de novembre al Centre del Carme, a València, la imatge que representarà les festes per la llengua del 2020. Es tracta d'un treball conjunt d'Ana Almeria Vilaplana i Andreu Martínez Alborch, estudiants de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Miguel Hernández a Altea i de l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Alcoi, respectivament. Elles són les persones guanyadores del II Concurs de Cartell que l'entitat organitza per a involucrar els centres educatius amb ensenyaments artístics.

Amb el lema 'Arrels de vida, llavors de futur', Escola Valenciana traça un pont entre "la tasca realitzada per persones i organitzacions que simbolitzen les arrels fondes, robustes i nodridores de l'arbre" i "les noves realitats que ja s'albiren, nascudes de les llavors de sembra que es van plantar amb la saó", en paraules de Natxo Badenes, president de l'entitat.

Les Trobades, en paraules de Badenes, són "l'aparador dels projectes educatius compromesos amb la coeducació, amb els valors socials, amb la consciència mediambiental, amb el pensament crític". A més, ha indicat que "posen en valor un model educatiu innovador basat en el plurilingüisme i la multiculturalitat, amb l'aprenentatge cooperatiu i vivencial, amb la intel·ligència emocional i les habilitats socials".

La il·lustració triada per a representar les festes pel valencià és una apologia de la pedagogia freinetista, és a dir, "una escola arrelada, en contacte amb la natura, que supera l'espai físic de l'immoble". "La natura que naix del centre d'una escola arrela ben fort, fins que s'obri pas per portes i finestres", descriu Escola Valenciana en un comunicat.

Una mestra model de la II República

La mestra i política Empar Navarro és la figura a qui Escola Valenciana ha decidit dedicar les pròximes Trobades per a posar en valor el paper d'una mestra model de la II República, entusiasta per l'ensenyament i lluitadora per una escola pública, laica i solidària. Navarro, com indica l'entitat, tenia un compromís ferm per canviar l'escola i la societat.

Aquesta docent també va ser pionera a reivindicar la necessitat d'introduir el valencià en l'ensenyament, i va ser una dona lluitadora i valenta que defensava un ensenyament progressista molt arrelat, postulats plenament vigents hui en dia. Va ser presidenta de l'Associació de Mestres Valencians i va militar en el Partit Valencianista d'Esquerra. 

Navarro va ser una de les mestres represaliades en acabar la Guerra Civil, depurada per la dictadura, detinguda al juliol del 1939 i condemnada a 3 anys de presó pel seu activisme antifeixista.

Badenes també ha tingut paraules de record per a Carme Miquel i Llorenç Giménez, dues persones amb qui Escola Valenciana "se sentirà en deute durant molts anys pel treball fet pels dos". "El seu esperit incansable ens guiarà", ha remarcat.

On se celebraran les Trobades del 2020?

A més de la imatge de les Trobades del 2020, Escola Valenciana també ha anunciat aquest dijous els municipis i ciutats que acolliran les 20 trobades d'escoles en valencià que l'entitat organitza de nord a sud del País Valencià. Es tracta de Guardamar del Segura (el Baix Vinalopó i el Baix Segura); Mutxamel (l'Alacantí); Alfondeguilla (la Plana Baixa); el Campello (l'Alacantí); Alzira (la Ribera); Rafelbunyol (l'Horta Nord); Parcent (la Marina Alta); Alaquàs (l'Horta Sud); Benigànim (la Vall d'Albaida); Petrés (el Camp de Morvedre); Casinos (el Camp de Túria); Almassora (la Plana Alta); Montolivet (ciutat de València); Miramar (la Safor-Valldigna); Petrer (les Valls del Vinalopó); la Llosa de Ranes (la Costera); Callosa d'en Sarrià (la Marina Baixa); Sogorb (l'Alt Palància); Albocàsser (el Maestrat), i Agres-Alfafara-Gaianes (l'Alcoià i el Comtat).

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next