Trobats dos exemplars de tortuga en perill d'extinció a la desembocadura del riu Millars

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars i la Conselleria col·laboren per a preservar els animals autòctons de la zona 
27 juliol 2019 18:27h
El Consorci Riu Millars considera una "notícia important" la trobada d'aquests animals. / CONSORCI RIU MILLARS

CASTELLÓ DE LA PLANA. La guarderia rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha capturat dues tortugues de rierol (Mauremys leprosa), una espècie endèmica de la península Ibèrica i del nord d'Àfrica, que es troba en perill d'extinció.

Un dels dos exemplars, un mascle, no havia sigut localitzat abans, cosa que des del Consorci Riu Millars han considerat una "notícia important" per a la conservació d'aquesta espècie en un tram de riu en el qual hi ha presència de tortugues exòtiques invasores, segons han explicat en un comunicat.

El consorci està format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana i desenvolupa un estudi des d'aquesta primavera per a preservar una espècie que només es troba en la península Ibèrica i el nord d'Àfrica.

S'ha aconseguit capturar les dues tortugues en les llacunes artificials situades aigües avall de la depuradora d'Almassora. Aquest tipus de tortuga tolera aigües salobres i igualment estan adaptades a sobreviure en els rius valencians.

L'estudi per a controlar l'estat de conservació de les espècies autòctones com són la tortuga d'estany (Emys orbicularis) i la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) es realitza en llocs concrets del tram baix de la desembocadura, específicament en les llacunes artificials i en les Goles del Millars, entre les poblacions de Borriana i Almassora.

La campanya també té com a objectiu prioritari fer un seguiment exhaustiu de les tortugues exòtiques invasores com és la de Florida (Trachemys scripta) i erradicar-les del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. La campanya va començar la passada primavera i acabarà a la fi del pròxim mes de setembre, moment en el qual s'inicia la hibernació dels rèptils. De moment la guarderia del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha retirat diversos exemplars de tortugues exòtiques.

La guarderia col·labora des de fa nou anys amb la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana en el control i seguiment de les poblacions de tortugues endèmiques presents en el paratge protegit, així com en l'erradicació dels exemplars exòtics.

next