Troben les restes de quatre afusellats pel franquisme al cementeri de Castelló de la Plana

En aquesta segona fase de les exhumacions, l'equip d'ArqueoAntro tracta de localitzar i identificar les restes de huit homes que van ser assassinats entre l'abril i el maig del 1940
18 setembre 2019 16:54h
ArqueoAntro continuarà amb els treballs d'excavació per a buscar evidències que faciliten la identificació de les restes més enllà de l'estudi genètic. / AJUNTAMENT DE CASTELLÓ

VALÈNCIA. La regidora de Memòria Democràtica a l'Ajuntament de Castelló de la Plana, Verònica Ruiz, ha anunciat la troballa de les restes de quatre afusellats en la segona fase de les exhumacions del cementeri civil, localitzats a un metre de profunditat. Per això, aquest dimecres s'ha activat el protocol de trasllat de la informació al jutjat de la ciutat, on el director arqueològic de les excavacions, Miguel Mezquida, ha acudit a fer la declaració pertinent.

"Gràcies a l'eficàcia, l'eficiència i la rapidesa de l'equip arqueològic s'han pogut localitzar les primeres restes dels represaliats dos dies després de l'inici de la segona fase de les exhumacions", ha destacat Ruiz. L'edil ha anunciat també que ara s'inicia el procés per a traslladar la troballa a la Universitat Autònoma de Madrid; allí es realitzarà l'estudi antropològic adequat per a poder identificar aquestes primeres restes.

D'aquesta manera, l'empresa a càrrec del projecte, ArqueoAntro, continuarà amb els treballs d'excavació per a buscar evidències que faciliten la identificació de les restes més enllà de l'estudi genètic. De moment, ja s'han trobat monedes, botons i projectils utilitzats per l'exèrcit en l'època franquista. Com ha manifestat el director de les excavacions, Miguel Mezquida, aquesta troballa demostra que, "evidentment, estem davant de persones que van ser afusellades".

Així doncs, aquesta segona fase del projecte servirà per a localitzar i identificar les restes de huit homes que van ser assassinats entre l'abril i el maig del 1940. La regidora de Memòria Democràtica ha expressat que "les famílies podran tancar molt prompte una ferida que fa massa anys que està oberta i podran donar una sepultura digna als seus familiars". "Amb la identificació final d'aquestes restes, estarem complint un deure moral, humà i democràtic", ha manifestat Ruiz.

El de Castelló de la Plana és l'únic consistori que assumeix íntegrament els costs d'exhumació dels represaliats durant la dictadura franquista. El projecte compta amb un pressupost pròxim als 27.000 euros. Els treballs finalitzaran a principis d'octubre, moment en què Mezquida, Ruiz i representants del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló informaran sobre les troballes realitzades durant les excavacions.

next