El TSJ anul·la la decisió de traslladar menors del centre de Sogorb a altres centres per ser "contrària a dret"

La sentència respon a un recurs interposat per la congregació de les Germanes Terciàries Caputxines de la Sagrada Família, que gestionava el centre de menors
21 octubre 2019 12:09h
Imatge del centre La Resurrecció de Sogorb, els menors tutelats del qual van ser traslladats a altres instal·lacions per la Conselleria d'Igualtat. / DOMENECH CASTELLÓ, EFE

VALÈNCIA (EP). La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha anul·lat, per ser contrària a dret, la decisió de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives del 9 de maig de 2017 de traslladar tots els menors que es trobaven en el centre de menors La Resurrecció de Sogorb a altres centres de la demarcació.

Ha estimat així el recurs interposat per la congregació de les Germanes Terciàries Caputxines de la Sagrada Família, que gestionava aquest centre. Els magistrats argumenten que l'actuació de la Conselleria va constituir "una via de fet de l'Administració Valenciana".

La sentència, que pot ser recorreguda, confirma la competència de la jurisdicció contenciosa administrativa per a dirimir aquest plet, de manera independent al procediment que se segueix en la jurisdicció civil, en versar sobre una actuació administrativa que suposa una via de fet, que està considerada com "una greu infracció de l'ordenament jurídic".

Ja sobre el fons de l'assumpte, el TSJ ha dictaminat que la decisió de reubicar els menors adoptada per la Direcció General d'Infància i Adolescència no es va formalitzar "previ procediment administratiu cap; tampoc, per cert, de procediment incoat directament (o per ordre superior) de la Direcció Territorial a Castelló".

Eixa mesura, continua la sala, "no va formar part de cap suposat procediment que li donara suport" i va generar de facto per a l'entitat titular del centre de Sogorb "el mateix efecte que la sanció imposada a la congregació mitjançant l'esmentada resolució" de la citada Direcció General.

En aquesta línia, els magistrats assenyalen que no sols "es va privar la part actora de tota possibilitat de defensa, sinó que tampoc va col·laborar la Conselleria amb la institució autonòmica que és el Síndic de Greuges, que el 31 de juny de 2018 seguia sense rebre si vulga la documentació que va requerir e l'Administració en relació amb l'assumpte que ens ocupa".

La Generalitat estudia presentar un recurs

La Generalitat estudia recórrer contra la decisió del TSJ. Fonts de l'administració valenciana assenyalen a Europa Press que la mateixa sentència expressa "seriosos dubtes" sobre la tramitació d'aquesta denúncia per la via contenciosa administrativa en lloc de determinar-ho per la via civil. Malgrat els dubtes, i en contra del criteri de la Fiscalia, la sala falla en favor de la congregació de les Germanes Terciàries Caputxines de la Sagrada Família.

Així mateix, des de l'executiu recorden que la Conselleria va adoptar la decisió del trasllat dels menors del centre de Sogorb després de conéixer un informe del Servei d'Inspecció –format per personal funcionari– en el qual es relataven fets com "l'ús de dutxes d'aigua freda a l'hivern com a càstig, menjar escàs i en mal estat o portar els xiquets i xiquetes a supermercats a demanar menjar, entre d'altres". "Un informe –prossegueixen les mateixes fonts– que en cap cas és qüestionat per la sentència, igual que tampoc ho són els motius que van ocasionar el trasllat".

Afegeixen que el centre, a més, ja funciona de nou com a centre d'acolliment de xiquets i xiquetes després de fer-se càrrec una altra entitat que compta amb una subvenció de la Conselleria per al manteniment de les places.

next