El TSJ envia al jutjat la causa per blanqueig contra Miquel Domínguez a petició de la Fiscalia

Anticorrupció va demanar al maig que es reobrira la investigació contra l'exregidor del PP de València que es va arxivar de forma provisional
12 juny 2019 17:33h
L'alt tribunal ha pres aquesta decisió després que ho sol·licitara la Fiscalia Anticorrupció, ja que Domínguez ja no és diputat a les Corts i, per tant, ha perdut la seua condició d'aforat. Imatge d'arxiu.

VALÈNCIA. El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha remés al jutjat d'instrucció número 18 la causa per blanqueig que en el seu moment va sobreseure provisionalment l'exregidor del PP Miquel Domínguez. Aquest jutjat instrueix dins del cas Taula el conegut com a 'pitufeig' en el grup municipal popular a l'Ajuntament de València.

L'alt tribunal ha pres aquesta decisió després que ho sol·licitara la Fiscalia Anticorrupció, ja que Domínguez ja no és diputat a les Corts i, per tant, ha perdut la seua condició d'aforat, segons han informat fonts jurídiques.

Abans, a mitjan mes de maig, la Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar el trasllat d'aquesta causa que va sobreseure en el seu moment la Sala Civil i Penal del TSJ en considerar que no hi havia suficients elements de prova per a actuar contra Domínguez. No obstant això, en aquests moments, quan el cas Taula afronta la recta final de la instrucció al jutjat número 18, el fiscal Pablo Ponce considera que sí que existeixen ja eixos elements probatoris que permetrien la reobertura de la investigació arxivada de forma provisional.

Per tant, ara el ministeri públic haurà de sol·licitar, si així ho considera, que Domínguez –que va passar del PP al grup de No Adscrits i que ara ja no és aforat– siga considerat com a investigat per aquest jutjat.

El TSJ va optar pel sobreseïment provisional –cabia, per tant, la reobertura– i no pel sobreseïment lliure –arxivament definitiu– perquè considerava que els fets descrits en l'exposició raonada elevada per l'instructor del cas Imelsa tenien aparença delictiva i no existia certesa de la inexistència del fet investigat.

Els indicis contra Domínguez

La causa contra Domínguez té el seu origen en l'exposició raonada que el jutge del cas Imelsa –en una peça separada– va elevar en el seu moment al TSJ i en la qual entenia que, havent reconegut l'exregidor que va realitzar el donatiu de 1.000 euros en les eleccions del 2015 pel qual estan investigats tots els regidors, exregidors, assessors i exassessors del grup popular dirigit per Rita Barberá a l'Ajuntament, hauria sigut "incoherent" que l'alt tribunal no l'investigara a ell també.

L'argument exposat per l'instructor era idèntic a l'utilitzat per a elevar al Tribunal Suprem (TS) la part de la investigació que afectava l'exalcaldessa i senadora Barberá. En el cas de l'exprimera edil, el TS es va veure obligat a arxivar la causa en donar-se per extingida la seua responsabilitat penal amb la seua defunció.

next