El TSJ confirma la nul·litat de l'acomiadament d'un treballador protegit per l'Agència Antifrau

L'empleat de l'Institut d'Investigació La Fe va ser despatxat després de denunciar irregularitats en aquest ens del sector públic
9 abril 2019 18:20h
Antifrau va atorgar el passat juliol a aquest treballador l'estatut de protecció de persona denunciant. Imatge d'arxiu. / IIS DE LA FE

VALÈNCIA. L'Agència Valenciana Antifrau ha informat aquest dimarts que la sala social del Tribunal Superior de Justícia valencià ha ratificat la nul·litat de l'acomiadament d'un treballador de l'Institut d'Investigació Sanitària (IIS) de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, adscrit a la Conselleria de Sanitat.

L'Agència Valenciana Antifrau va atorgar el passat juliol a aquest treballador l'estatut de protecció de persona denunciant, conforme al qual aquesta institució pública vela perquè aquestes persones no patisquen, durant la investigació o després d'ella, cap mena d'aïllament, persecució o empitjorament de les seues condicions laborals o professionals, ni cap mena de mesura que implique qualsevol forma de perjudici o discriminació. 

Aquest empleat va ser acomiadat com a conseqüència de la presentació d'una denúncia sobre determinades irregularitats en aquesta fundació. Ara, l'alt tribunal desestima el recurs de l'IIS i confirma la validesa de la resolució recorreguda del jutjat social número 10 de València.

A més de suposar la nul·litat de l'acomiadament, la sentència confirma el pagament dels salaris de tramitació i una indemnització addicional per danys i perjudicis, i imposa l'abonament dels costs causats a aquest institut.

Aquesta decisió judicial també explica que el treballador va ser represaliat per l'Institut amb l'acomiadament per formular denúncies i exercitar accions sobre irregularitats comeses en el si de la fundació, per la qual cosa l'acomiadament és discriminatori i, per tant, nul. Concreta la sentència que l'acomiadament va ser imposat al treballador com a conseqüència dels correus enviats a la Fundació que denunciaven greus irregularitats, posteriorment comunicades a la Fiscalia.

L'Agència Valenciana Antifrau va haver de remetre un requeriment amb advertiment d'obertura de procediment sancionador per incompliment de les mesures de protecció del denunciant, quan l'institut es va negar a la reincorporació del treballador després de la primera sentència que decretava la readmissió.

next