Diari La Veu del País Valencià
La UDEF creu que Compromís es va poder beneficiar econòmicament del nomenament d’alts càrrecs de Divalterra

VALÈNCIA. La Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia ha aportat un nou informe al cas Alqueria –que investiga el jutjat d’instrucció número 9 de València– en el qual posa de relleu els “augments ostensibles i desproporcionats” dels set alts directius en l’empresa pública Divalterra –l’antiga Imelsa depenent de la Diputació de València– per les contractacions de la qual estan investigats l’expresident de la corporació Jorge Rodríguez i altres sis exalts càrrecs.

En el cas dels nomenaments dels membres a proposta de Compromís, la pericial apunta que aquesta formació es podria haver beneficiat de “l’increment salarial” que van percebre aquests directius a través de les aportacions que fan al partit, segons ha informat aquest divendres el diari Les Provincias i han confirmat fonts jurídiques a Europa Press.

Els membres de la coalició realitzen aquestes col·laboracions econòmiques en funció del sou que perceben, per la qual cosa aquests “augments desproporcionats” en la nòmina dels alts càrrecs de Compromís en Divalterra repercutirien en una major aportació al partit.

L’informe de la UDEF també destaca aquests grans increments dineraris en el cas dels alts càrrecs nomenats pels socialistes, encara que no observa que el PSPV obtinguera cap benefici directe per això.

Un altre informe pericial que consta en el sumari del cas revelava que cap dels set alts directius en l’empresa pública exercia funcions directives en matèria de contractació ni funcions rectores, que no tenien capacitat de representació davant altres administracions i que no existia un increment ni en l’evolució de la xifra de negoci ni en els pressupostos que avalara aquesta contractació.

El document també reflectia que el cost del personal contractat per Divalterra –s’incloïa una persona més que en els informes de la UDEF i els documents de Fiscalia– ascendia a 1.122.095,80 euros, enfront dels dos milions que apuntaven els investigadors. La remuneració més alta arribava als 153.964 euros per tres anys,ç i la més baixa, a 6.542 euros, únicament per un mes, entre febrer i març del 2018. Totes aquestes remuneracions, excepte l’última, corresponien als cobraments realitzats al novembre del 2015; tres es prolongaven fins al 2017, i la resta, fins al 2018.

Causa complexa

D’altra banda, tal com ha avançat aquest divendres Las Provincias i han confirmat aquestes fonts a Europa Press, la Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat a la titular del jutjat d’instrucció número 9 de València que declare complexa la causa, la qual cosa suposaria l’ampliació de la instrucció fins als 18 mesos.

Aquesta petició es basa en el fet que concorren algunes de les circumstàncies requerides per a aquesta conversió, com ara la multitud d’investigats en la causa o la implicació de persones públiques.

Preguntada per aquest nou informe de la UDEF, la líder de Compromís i portaveu del govern valencià, Mónica Oltra, ha sostingut en la roda de premsa celebrada aquest divendres després del ple del Consell que la valoració del govern en aquests casos “sempre és de preocupació”, ja que aquestes situacions “trenquen la confiança, en major o menor mesura, dels ciutadans en les institucions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa