La UGT xifra en 168 milions l'estalvi de plataformes com Glovo o Deliveroo en cotitzacions i sous dels 'riders'

El sindicat denuncia que els repartidors funcionen amb un model "sense drets laborals" i amb una relació laboral "notablement pitjor" que la d'altres treballadors
19 setembre 2019 17:43h
La UGT assegura que "l'ús indegut de la figura del treballador autònom està permetent a les plataformes digitals de repartiment estalviar 92 milions d'euros cada any en sous i fins a 76 milions d'euros en cotitzacions a la Seguretat Social". / RICARDO RUBIO, EUROPA PRESS

MADRID. Les plataformes com Glovo o Deliveroo s'estalvien cada any vora 168 milions d'euros en sous i cotitzacions dels seus repartidors, que són autònoms i no assalariats, segons un informe de la UGT. En concret, el sindicat assegura que "l'ús indegut de la figura del treballador autònom està permetent a les plataformes digitals de repartiment estalviar 92 milions d'euros cada any en sous i fins a 76 milions d'euros en cotitzacions a la Seguretat Social". 

El secretari de Política Sindical de la UGT, Gonzalo Pino, ha descrit les condicions d'aquests repartidors com a "precàries, penoses i perilloses". Segons la UGT, els 'riders' funcionen amb un model "sense drets laborals" i amb una relació laboral "notablement pitjor" que la d'altres treballadors. En aquest sentit, el sindicat ha lamentat que "vacances, malaltia o incapacitat per accident laboral no són drets dels treballadors, sinó costs que acaben expulsant-los de l'activitat".

Els sindicats i alguns grups de 'riders' defensen que ells no són treballadors "emprenedors" sinó "falsos autònoms" amb una relació laboral "clara" amb les companyies que s'ha de reconéixer com a tal. De fet, hi ha diversos conflictes als tribunals sobre aquesta qüestió, amb sentències en primera instància tant a favor com en contra de les empreses.

next