L'últim ple de València aprova la nova Ordenança de Mobilitat

La normativa, que regula l'ús del carril EMT-taxi o la circulació de patinets i bicicletes, entrarà en vigor una vegada es publique al BOP
25 abril 2019 17:30h
La normativa recull fins a 55 articles en més de 300 pàgines. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. La nova Ordenança de Mobilitat de la ciutat de València s'ha aprovat definitivament al ple municipal amb els vots a favor de l'equip de govern –Compromís, PSPV i València en Comú– i els vots en contra de l'oposició –PP i Ciutadans–. Una normativa que recull en els seus 55 articles propostes presentades en 49 instàncies per la ciutadania i entitats socials i empresarials, per a regular des de l'ús del carril EMT-taxi fins a les mesures adaptades per a les persones amb diversitat funcional.

Així, després del període d'exposició pública, València ja compta amb una Ordenança de Mobilitat que també contempla mesures de protecció del taxi, un registre voluntari de patinets i altres vehicles de mobilitat i la recomanació als usuaris d'aquests vehicles de contractar una assegurança per a fer front a la seua responsabilitat civil en cas d'accident. El text, que entrarà en vigor segons determine la seua publicació al BOP, ja es pot consultar a la web municipal.

El document, tal com ha ressaltat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, "dona prioritat als vianants i al transport públic" i inclou la regulació dels nous dispositius motoritzats per al desplaçament individual. En paraules de l'edil, es tracta "del fruit d'un treball consensuat durant mesos pels tècnics municipals de Mobilitat amb entitats socials i empresarials, i avalat pels informes dels diferents serveis municipals". 

No obstant això, durant el debat plenari, el regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha assenyalat que aquesta ordenança "és la culminació del model Compromís, del model Grezzi, avalat pels seus socis del PSPV". A més, després d'indicar que es tracta de "l'ordenança més tardana de la història", ha dit que si la seua formació arriba al govern municipal, "la modificarem substancialment".

Per la seua banda, el regidor del Partit Popular Alberto Mendoza ha afegit que aquesta normativa "arriba amb pressa" perquè Grezzi "es pose la medalla" de cara als comicis municipals del 26 de maig. Per a Mendoza, la nova normativa "no resol les veritables necessitats de la ciutat", ja que segons la formació popular "la majoria dels desplaçaments de la ciutat, el 70%, es fan a peu i aquests no queden protegits en l'ordenança". 

"Una ordenança per al futur"

El regidor de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi, ha defensat la nova ordenança de "més de 300 pàgines que contesta totes les al·legacions, a cadascuna d'elles s'ha contestat amb un element raonat". A més, l'edil ha recordat que aquesta normativa s'ha elaborat seguint les recomanacions de la Direcció General de Trànsit (DGT) i "amb projecció de continuar amb la reducció del nombre d'accidents, que ja s'han reduït els últims quatre anys".

Així mateix, Grezzi ha aprofitat el seu parlament per a fer balanç dels quatre anys de legislatura, destacant algunes de les xifres aconseguides per la seua regidoria. "Hem guanyat 33.000 metres quadrats per a vianants", "hem fet 33 quilòmetres de carril bici" i ha ressaltat també l'increment tant d'autobusos com de pressupost en matèria de mobilitat. Unes iniciatives que es tanquen ara amb aquesta nova Ordenança de Mobilitat, que, en paraules de Grezzi, és "una ordenança moderna per a la València del futur". 

next