Un ascens multitudinari al Castell Vell per a celebrar la fundació de la capital de la Plana

Un Pregó de rècord, amb 52 municipis i 3.500 figurants, dona el tret d'eixida a les Festes de a Magdalena, que van començar aquest dissabte a Castelló de la Plana
24 març 2019 11:13h
Aquest diumenge, després de la 'tornà', comença la cercavila de les gaiates. / EFE

VALÈNCIA. La ciutat de Castelló de la Plana s'ha despertat aquest diumenge per a empunyar les canyes decorades amb una cinta verda i enfilar el camí cap al Castell Vell per a commemorar la seua fundació en un any especial, en el qual es compleixen 75 anys de les Festes de la Magdalena, i en una jornada en la qual l'ambient festiu i de germanor comparteixen protagonisme.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha acudit –com sol ser habitual– a aquest dia central de les festes al costat de l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, i enguany també ho ha fet el ministre de Foment, José Luis Ábalos.

Els més matiners han arribat a primera hora a la plaça Major per a assistir a les 07.00 hores al repartiment de les 25.000 canyes mentre molts joves encara s'acomiadaven de la festa nocturna després de gaudir d'una allargada primera jornada festiva amb el Pregó, que, en aquesta ocasió, va batre el rècord de poblacions participants, un total de 52 i 3.500 figurants, un miler més que el 2018.

Abans, a les 6.30 hores d'aquest diumeng,e la campana Vicent ha començat el seu tradicional volteig per a anunciar la solemnitat del dia i donar pas al toc de diana de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló a la Plaça Major, als quals ha acompanyat la gran despertà al carrer Rosa María Molas i a la plaça de la Panderola del Grau a càrrec de la Pirotècnia Peñarroja.

La comitiva oficial, encapçalada per les reines de les festes –Natalia Palacio i Natalia Collazos–, acompanyades per les dames de la ciutat, ha arrancat el pelegrinatge després de la missa de romers en la Cocatedral de Santa María.

Amb temperatures que s'esperen de fins a de 20 graus a la capital de la Plana Alta i el cel buidat, les famílies, les colles d'amics i els carros engalanats han partit cap a la Magdalena en processó abillats en la seua majoria amb la brusa negra, el mocador verd i empunyant la canya que els guiarà en el camí, com van fer els primers pobladors de la ciutat.

Tots junts i en un riu de cintes verdes apuntant per damunt dels caps, els pelegrins aniran arribant a l'ermita de Sant Roc de Canet per a esmorzar el típic "figa i doset" abans de continuar de nou el camí cap al Castell Vell.

Tot el trajecte estarà controlat per un ampli dispositiu de seguretat i s'oferirà un servei d'autobusos, així com una llançadora especial de trens de Renfe, per a tots aquells que tinguen problemes de mobilitat o vulguen estalviar-se part de la caminada de 8 quilòmetres que separa el centre de la ciutat de l'ermita de la Magdalena.

Al voltant de migdia els romers comencen a arribar al Castell Vell, restaurat i adequat per a la seua visita, i que representa el lloc d'assentament dels avantpassats de la ciutat. Un enclavament que van abandonar per a dirigir-se cap a la Plana el 1252 pel privilegi atorgat pel Rei Jaume I i que aquest diumenge serà el lloc d'esbarjo per a reposar forces per a tots els que han volgut rememorar la fundació de la ciutat.

Un menjar en la qual és típic degustar una truita de faves o també un plat de paella de la monumental que es cuinarà als peus de l'ermita. I després del menjar comença la tornà un camí de tornada que cada any pren més força i protagonisme i que, en realitat, és la vertadera essència de la fundació de la ciutat.

Els romers es dirigeixen per l'antiga via romana del Caminàs fins a la basílica de la Mare de Déu del Lledó perquè, com mana la tradició: "Si vas a la Magdalena i no pregues a Lledó, no pots dir amb la boca plena que eres fill de Castelló".

Durant la tornà s'efectuen diverses parades en les quals es canten antics goigs i, posteriorment, la jornada festiva d'aquest diumenge, coneguda com a "Magdalena, festa plena", culmina a la nit amb la desfilada de les "gaiates".

next