Un film holandés sobre la violència sexual i el complex d'Èdip, millor pel·lícula de Cinema Jove

La gran triomfadora és la cinta de la coreana Bora Kim, que s'emporta quatre dels principals guardons del festival; entre ells, el de millor direcció
28 juny 2019 13:35h
La gala de clausura té lloc aquest divendres al Teatre Principal de València. / CINEMA JOVE

VALÈNCIA. Els tres jurats de les seccions oficials de Cinema Jove han destacat l'alta qualitat i les dificultats per a decidir quins són el llarg, el curt i la websèrie mereixedors del premi Lluna de València. Tal vegada, eixa complexitat ha provocat que, en el cas de les pel·lícules de llarg durada, el públic i el jurat hagen optat per títols diferents.

Aquest divendres, 28 de juny, Francisco Carril, María Moreno i María Albiñana, com a portaveus dels respectius jurats, han donat a conéixer els premis i les mencions d'aquesta 34a edició del festival. L'holandesa Ligth as Feathers, de Rosanne Pel, una cinta on la cineasta aborda la violència sexual d'un jove de 14 contra la seua veïna de 13 després d'experimentar un complex d'Èdip envers la seua mare, s'ha emportat el premi Lluna de València al millor llargmetratge i el premi al millor guió, signat per la mateixa directora. La distinció comporta una dotació econòmica de 35.000 euros –25.000 dels quals estan adreçats a la distribució del títol per l'Estat i 10.000 per a la productora de la cinta–.

Això no obstant, la gran triomfadora –pel nombre de distincions– ha sigut la pel·lícula coreana House of Hummingbird, de Bora Kim. La pel·lícula s'ha emportat el premi a millor direcció, el premi del públic, el premi del Jurat Jove i el premi a la millor música, que ha recaigut en Matija Strinsa.

El premi a la millor fotografia ha sigut per a la pel·lícula Thunder Road, escrita, dirigida i protagonitzada per Jim Cummings, qui també s'ha endut el guardó a la millor interpretació. El jurat, igualment, ha atorgat una menció especial al llargmetratge Los miembros de la família, del director argentí Mateo Bendesky.

Pel que fa a la secció de curtsmetratges, la millor cinta distingida amb el Lluna de València ha sigut L'heure de l'ours, d'Agnés Patron, dotat amb 9.000 euros. El Jurat Jove, en canvi, ha distingit Suc de Síndria, d'Irene Moray. La pel·lícula s'ha emportat també la menció especial del jurat i el Premi Feroz que lliura l'Associació d'Informadors Cinematogràfics d'Espanya. El jurat també ha donat una atra menció especial al curt Mudanza Contemporánea, de Teo Guillem. El premi Movistar+ ha recaigut en Amianto de Javier Marco.

El Lluna de València a la millor websèrie ha sigut per a la comèdia suïssa Bip, de Vicent Bossel, la qual també ha guanyat la menció especial del jurat a la direcció. La menció especial al millor guió i la Marseille Webfest ha sigut per a Gente hablando, d'Àlvaro Carmona.

El jurat ha donat també una menció especial a la millor fotografia a la producció argentina M, de Javi Devitt, que també ha guanyat el premi del públic a la millor websèrie. Pel que fa a millor actor i millor actriu, el jurat del festival ha distingit amb la menció espacial Susan Lee i Jacques Godin. El Jurat Jove ha triat com a millor websèrie Dreaming Whilst Black.

Cinema Jove celebra aquest divendres, al Teatre Principal, la gala de clausura, on lliurarà el palmarés i els guardons Un futur de cine als actors Pol Monen i Nuria Herrero. Durant la cerimònia, que comença a les 19 hores, es projectarà la pel·lícula Cronofobia que presentarà el seu director, Francesco Rizzi.

next