Un mural interactiu de Las Naves i la UPV homenatja l'oncòloga Ana Lluch

L'obra, emmarcada en el projecte 'Murals Interactius Dones de Ciència', es troba a la façana principal del centre de salut de Benimaclet
10 juliol 2019 17:40h
Anna Lluch ha mostrat el seu agraïment per aquest "gran homenatge", tot i que ha remarcat que "continuem vivint en una societat on encara existeix discriminació i on hem d'apoderar el fet de ser dona". / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. El Centre d'Innovació Las Naves de l'Ajuntament de València i la Universitat Politècnica de València han inaugurat aquest dimecres el mural dedicat a l'oncòloga valenciana Ana Lluch en el marc del projecte 'Murals Interactius Dones de Ciència', que està situat a la façana principal del centre de salut de Benimaclet. 

El mural és obra de les artistes Dafne Tree & Ana Langeheldt. En aquest, sobreïx en un extrem el retrat d'Ana Lluch, i en l'altre, un microscopi, que simbolitza la cerca constant en el camp de la investigació científica. Respecte a la gamma cromàtica, predomina el verd, com a símbol de l'esperança, i integra els colors de l'entorn, el dels arbres i les flors grogues en sintonia amb el retrat.

En la presentació del mural, Ana Lluch ha mostrat el seu agraïment per aquest "gran homenatge", tot i que ha remarcat que "continuem vivint en una societat on encara existeix discriminació i on hem d'apoderar el fet de ser dona". 

"Aquest mural, que és una meravella, va en aquest camí, encara que és veritat que la seua protagonista podria haver sigut qualsevol altra dona. Per a mi és un orgull formar part d'aquest gran projecte, l'objectiu del qual precisament és visibilitzar la figura de la dona en la ciència", ha afirmat Ana Lluch.

El rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora, ha destacat la figura d'Ana Lluch com "una dona molt volguda per la nostra societat, amb un currículum extraordinari que li fa ser tot un referent en el camp de la investigació oncològica". 

Per la seua part, el director tècnic de Las Naves, Javier Ibáñez, ha afegit que aquest projecte és important per a "generar vocacions científiques i crear referents com el d'Ana Lluch que puguen inspirar moltes xiquetes i joves a dedicar la seua vida a la ciència". "Només d'aquesta manera canviarà la situació que vivim en el sistema patriarcal actual en el qual, per exemple, veiem molt poca presència de dones en estudis universitaris dedicats a Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques", ha indicat.

Ana Lluch és doctora en Medicina des del 1985 i catedràtica de Medicina des de l'any 2010 a la Universitat de València. Ha sigut directora de més de 30 tesis doctorals i ha rebut diferents premis i guardons estatals i internacionals. Va ser guardonada amb la medalla de la Universitat de València el 2014 i nomenada doctora honoris causa per la Universitat Jaume I de Castelló el 2018. El 2016, Ana Lluch va ser nomenada Filla Adoptiva de la ciutat de València pel Consistori "per ser un referent nacional i internacional en la investigació i la lluita contra el càncer de mamà".

Continguts interactius sobre la figura d'Ana Lluch

Igual que la resta de murals del projecte, la intervenció pictòrica es completa amb una sèrie de continguts interactius sobre la figura d'Ana Lluch, als quals es pot accedir des de l'app Dones de Ciència. L'aplicació ha sigut desenvolupada pel grup UNIT Experimental de la UPV i pot ser descarregada tant en AppStore com en Google Play. 

El projecte compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

next