Un perit del cas Palau diu que els comptes de Patrocini i Viva Europa mostren 157.000 euros de pèrdues en cinc anys

El testimoni ha comparegut aquest dimarts en el judici que se segueix a l'Audiència de València per un presumpte desfalc al Palau de les Arts
10 desembre 2019 14:05h
El perit també ha concretat el nombre de factures que va emetre Patrocini. / Europa Press

VALÈNCIA (EP). Un perit proposat per la defensa del conseller delegat de Patrocini Joaquín Maldonado ha ratificat el seu informe davant el tribunal del cas Palau i ha afirmat que els comptes de la societat Patrocini i Viva Europa reflecteixen 157.681,52 euros de pèrdues en cinc anys, de 2008 a 2012.

El testimoni ha comparegut aquest dimarts en el judici que se segueix a l'Audiència de València per un presumpte desfalc al Palau de les Arts de València contra Ernesto Moreno, qui fou director financer del Palau; el president del consell d'administració de Patrocini –empresa vinculada al Palau i dedicada a captar patrocinadors–, José Antonio Noguera Puchol; Joaquín Maldonado, i l'excònsol de França a València i administrador de la societat Radcliffe –mercantil que actuava d'intermediària en les contractacions–, Pablo Broseta.

En la seua declaració, ha assenyalat que després d'analitzar els comptes de Patrocini i dels esdeveniments de Viva Europa entre els anys 2008 i 2012 s'obté un resultat final de pèrdues de 157.681,52 euros.

Així mateix, ha detallat que es van efectuar pagaments totals en aquest mateix període de temps per valor de 630.548,11 euros que es van sufragar, d'una banda, a través de les factures emeses per Patrocini a la fundació del Palau –454.000 euros– i, de l'altra, amb una subvenció de 5.000 euros i desemborsaments dels socis per un total de 180.000 euros.

El perit també ha concretat el nombre de factures que va emetre Patrocini i ha exposat que va haver-hi una per 300.000 euros l'any 2009 a la fundació i, després, altres de menors en exercicis posteriors, algunes d'elles amb càrrec a la Generalitat Valenciana per bàners, per exemple.

A més, ha indicat que pràcticament l'única activitat que va tindre Patrocini va ser l'organització dels esdeveniments de Viva Europa, que va suposar el 90% dels ingressos. La resta va ser per la captació dels patrocinadors, ha exposat.

Finalment, aquest perit ha insistit que tots els ingressos de la societat Patrocini van ser destinats a activitats de patrocini o a Viva Europa, i ha afegit que "no hi havia cap inversió que no fora necessària en relació amb els esdeveniments".

"Degudament consignats"

D'altra banda, en la sessió d'aquest dimarts ha declarat un altre perit proposat per la defensa de Noguera, que ha manifestat que "tots" els moviments bancaris estudiats estaven "degudament consignats" i "quadraven amb l'activitat de les mercantils".

Així mateix, ha afirmat que entre les despeses de Patrocini es troben no sols les derivades de contractar amb altres societats, sinó també les dels mitjans propis, com ara de personal o de lloguer d'un local. "D'ací hem confirmat que tenien persones i mitjans productius a la seua disposició", ha postil·lat.

També ha assenyalat que entre les despeses no consta cap retribució als consellers i ha asseverat que les pèrdues de la societat van ser finançades amb el capital que hi van aportar els socis.

Ha desgranat, a més, tal com va detallar en el seu informe, que s'ha incorporat al procediment, que Patrocini va fer "importantíssimes" gestions en 2008 per a aconseguir patrocinadors. Preguntat per què és "importantíssim" per a ell, ha manifestat que el fet que aconseguiren l'objectiu, que era captar patrocinadors, per a ell era "importantíssim", encara que pot ser que "no ho fora tant. Els qualificatius a vegades...", ha dit.

next