Un pilotari basc a Parcent

Gaizka Iruretagoiena viatja cada cap de setmana des de Guipúscoa fins al municipi de la Marina Alta per a competir en la segona categoria de la Lliga de Llargues
12 maig 2019 06:00h
Gaizka Iruretagoiena és el primer jugador basc que fitxa per un club de pilota valencià. / CLUB DE PILOTA PARCENT

VALÈNCIA. Com cada divendres, un reduït grup de membres del club de pilota de Parcent (la Marina Alta) puja al cotxe i fa carretera fins a l'aeroport de l'Altet. Com cada divendres, els de la Marina es dirigeixen a la planta d'arribades i busquen a les pantalles informatives l'hora d'aterratge de l'únic vol procedent de Donostia. I és que entre els passatgers d'eixe avió viatja, com cada divendres, Gaizka Iruretagoiena, sempre amb l'uniforme de l'equip de Parcent a la maleta. Com cada divendres, és a ell, el primer pilotari basc que fitxa per un club valencià de pilota, a qui estan esperant. Perquè el dissabte tenen partida.

Tot té una explicació. Gaizka Iruretagoiena té 24 anys i és pilotari. Però, a diferència del que passa a terres valencianes, no és jugador d'escala i corda, raspall, galotxa o frontó. Gaizka el que sap fer és jugar a bote luzea, una modalitat de la pilota basca en ple procés de renaixement i que manté múltiples i diversos punts en comú amb les llargues, la considerada modalitat mare de la pilota valenciana. 

Natural del municipi guipuscoà d'Asteasu, amb vora 1.500 habitants, aquest jove pilotari no es va assabentar de les similituds que guarden el bote luzea i les llargues fins un dia del 2016. Va ser amb motiu de la celebració de la Champions de Llargues, una competició que cada temporada reuneix els millors equips de tot Europa. Aquell any es va celebrar a Donostia i a Gaizka li tocava jugar.

"Per al campionat ens vam ensenyar a jugar a llargues i en la fase de grups ens vam enfrontar al club de Parcent. De seguida vam fer amistat", explicava Gaizka en declaracions al programa La Travessa d'À Punt. Així va ser, perquè poc després del torneig el club de Parcent va convidar els seus rivals bascos a les festes del municipi de la Marina Alta amb el desig d'organitzar una exhibició de bote luzea seguida d'una altra de llargues. Aquelles partides van agradar i el joc de Gaizka, amb una potent pegada, va convéncer molts dels aficionats locals. "Entre bromes em van dir de vindre més a jugar i vaig dir que si m'aconseguien un equip, jo estava disposat a baixar cada setmana per a les partides. Però la broma va deixar de ser una broma i em van oferir vindre a jugar", afegeix.

El club de Parcent, un dels il·lustres en la Lliga de Llargues que organitza la Federació de Pilota Valenciana amb la Diputació d'Alacant, va reclamar l’ajuda de l’Ajuntament. De la mà, les dues institucions van fer les gestions oportunes per a traslladar una proposta econòmica a Gaizka. El van voler fitxar per a l'equip de Parcent, que ara competeix en segona categoria de la Lliga de Llargues amb l'evident repte de lluitar per l'ascens a la primera categoria, divisió en la qual Parcent ja té un altre equip. Gaizka els va escoltar, s'ho va pensar i va acceptar. Amb el seu "sí" es va convertir en el primer jugador basc que fitxa per un club de pilota valencià, el primer que recorre més de 1.300 quilòmetres cada cap de setmana per tal de competir en la Lliga de Llargues. El primer en la història.

"El joc és molt semblant, perquè també es puntua amb ratlles i només canvia la pilota. Ací és de 40 grams i allí és de 100. A més, ací la canxa és un carrer més estret i al País Basc es juga en una canxa més oberta. De totes maneres, al principi em va costar adaptar-me, els primers jocs em van costar, sobretot perquè el carrer de Parcent és molt estret. Però ara em sent molt a gust i crec que no estic fent la treta gens malament. De fet, hem tingut bons resultats", conta Gaizka, el qual va debutar en febrer en una partida contra la Vila Joiosa (10-3 per a Parcent). La premsa basca es va fer ressò de la seua estrena a terres valencianes: "Un asteasuarra en la cort de Genovés", titulava el Diario Vasco aquell dia.

Amb la seua incorporació, l'equip de Parcent és tercer en la classificació a falta de les últimes partides de la fase regular. Tot està per decidir i Gaizka haurà de reservar-se els caps de setmana de juny si vol aconseguir celebrar l'ascens amb la seua gent, la de Parcent. "Tots m'han rebut molt bé. M'ensenyen cada dia el que saben i entre tots aportem molt a l'equip", apunta el jove d'Asteasu. Un pilotari que, com cada dilluns, demà pujarà al cotxe amb els seus companys d'equip i farà carretera fins a l'aeroport de l’Altet per a agafar el vol amb destí Donostia. I com cada dilluns, ho farà amb l'equipatge del club de Parcent a la maleta. Amb ell tornarà el pròxim divendres.

next