Una dona de 74 anys, la tercera víctima mortal del brot de listeriosi a Andalusia

La pacient estava ingressada a l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla
27 agost 2019 15:20h
La dona estava ingressada per patologies prèvies a l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla. / DLV

VALÈNCIA. Una dona de 74 anys infectada pel bacteri Listeria monocytogenes ha mort aquest dimarts a les 13.15 hores a l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla. Segons ha informat la Conselleria de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia en un comunicat, la dona presentava patologies prèvies i s'incloïa dins de la població de risc.

Amb la mort de la dona de 74 anys ascendeixen a tres les víctimes mortals del brot de listeriosi a Andalusia. El primer cas va ser el d'un home de 90 anys, també ingressat a l'Hospital Virgen del Rocío, i el segon, el d'un altre home de 72 anys. A Cantàbria també va morir un home per listeriosi però aquest cas no tenia relació amb el focus detectat a Andalusia.

Al País Valencià, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública està estudiant cinc possibles casos d'infecció per listeriosi. En total, s'han fet 12 analítiques i 7 ja han donat un resultat negatiu.

Al conjunt de l'Estat, i segons la darrera actualització del Ministeri de Sanitat, amb data del 27 d'agost, hi ha 196 casos relacionats amb el brot confirmats. Fins a aquest dimarts, la majoria dels casos confirmats s'han registrat a la demarcació de Sevilla (161), però s'han trobat en quasi tota la resta de demarcacions andaluses: Cadis (10), Granada (4), Huelva (17) i Màlaga (4).

Segons la informació epidemiològica de les 107 mostres rebudes en el Centre Nacional de Microbiologia (CNM) dels casos detectats a Andalusia, el 59% són dones, 14 d'elles en estat de gestació. La mitjana d'edat és de 46 anys, el 52% està entre els 35 i els 65 anys, i un 19% correspon a majors de 65 anys. D'aquests pacients dels quals s'ha rebut mostres en el CNM, 12 (11%) van presentar meningitis, el 75% eren homes i el 42% tenien més de 65 anys.

Altres territoris estan investigant casos associats a aquest brot. Aquests casos poden variar entre els diferents informes a mesura que es depuren possibles casos duplicats que es notifiquen en més d'una comunitat. En la resta d'autonomies s'han registrat 4 casos confirmats per laboratori (1 a Aragó, 1 a Castella i Lleó, 1 a Madrid i 1 a Extremadura) i 3 casos confirmats per vincle epidemiològic (1 a Extremadura i 2 a Aragó). S'estudien 60 casos probables (6 a Aragó, 6 a Astúries, 9 a Castella-la Manxa i 1 Castella i Lleó) i 33 casos sospitosos i/o en investigació (Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid, Melilla i País Valencià). Els casos notificats per Catalunya han sigut negatius.

next