Una finestra del segle XIV del Micalet registra aquest dijous l'alineament solar anual

L'obertura va ser dissenyada així pels mestres d'obra perquè es produïra aquest efecte com una forma de retre homenatge a la Geperudeta en la festa de l'Assumpció
13 agost 2019 19:20h
L'efecte tindrà lloc el 15 d'agost. / AVAN

VALÈNCIA. Una finestra construïda en el segle XIV a la torre del Micalet de la Catedral de València registra aquest dijous, 15 d'agost, dia de la festa de l'Assumpció de la Mare de Déu, un alineament dels raigs del sol que sol prolongar-se al voltant de deu minuts entorn de les deu del matí.

Aquest fenomen va ser descobert pels campaners de forma casual el 2010, quan, en baixar després del toc acompanyant l'entrada de la Mare de Déu en la Catedral, es van adonar que la llum solar entrava així per la finestra de la coneguda com a Sala de la Presó, en el segon cos del Micalet, en la part que recau a la Porta dels Ferros, tal com ha explicat el president dels Campaners de la Seu, Francesc Llop.

Curiosament, el 15 d'agost és l'únic dia de l'any en què es produeix, a causa de la manera en què el sol incideix aquest dia, que fa que la llum entre a l'interior de la sala formant en la zona central del sòl un rectangle lluminós d'una mica més de 3,5 metres de llarg, detalla l'Arquebisbat de València en un comunicat.

De fet, la finestra va ser dissenyada així pels mestres d'obra del segle XIV perquè es produïra aquest alineament solar, com una forma de retre homenatge a la Geperudeta en la festa de l'Assumpció, però també com una tradició en certes construccions de l'època.

next