Una 'suite' per a homenatjar Didín Puig

La Banda Simfònica de les Dones de la FSMCV estrena al Palau de la Música una composició sobre les séquies del Tribunal de les Aigües creada per huit compositores i amb els poemes de huit escriptores
4 març 2019 13:45h
El programa del concert inclou, a més de l'estrena mundial de la 'Suite de les Séquies', obres de Ferrer Ferran, Carlos Pellicer i Dirk Brossé. / FSMCV 

VALÈNCIA. Amb motiu de la celebració, el pròxim 8 de març, del Dia Internacional de la Dona, la Banda Simfònica de Dones de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i la Diputació de València, amb la participació de l'Ajuntament de València, col·laboraran en un concert en el qual es reivindicarà la importància de la dona en l'àmbit musical i cultural. A més, l'espectacle servirà per a retre homenatge a l'activista cultural Didín Puig, qui en 2017 va rebre el reconeixement de la Generalitat al Mèrit Cultural i va morir el passat 8 de febrer a Benimodo (la Ribera Alta).

Des de 2015, la FSMCV celebra aquesta data amb un concert commemoratiu per a donar visibilitat a les compositores, directores i músiques, explica la federació en un comunicat. En aquesta ocasió, la Banda de Dones, sota la batuta de la directora designada per a 2019, Marita Primo Rocher, incorporarà al programa del concert l'estrena mundial de la Suite dels Séquies, un ambiciós projecte de composició activat des de la Diputació de València.

La Suite dels Séquies ha sigut creada per huit compositores valencianes, cadascuna de les quals ha escrit cada moviment de la composició. Sara Galiana, Iluminada Pérez, Esther Torró, María José Belenguer, Claudia Montero, Raquel Sánchez, Miriam Pascual i Celia Rivero són les autores d'aquesta suite basada en les canalitzacions que reguen l'Horta de València.

Els moviments que conformen aquesta suite per a banda reben el nom de cada séquia: Quart, de Sara Galiana; Benàger i Faitanar, d'Iluminada Pérez; Tormos, d'Esther Torró; Mislata, de María José Belenguer; Mestalla, de Claudia Montero; Favara, de Raquel Sánchez; Rascanya, de Míriam Pascual, i Rovella i Xirivella, de Celia Rivero. D'aquesta forma, s'ha desenvolupat en el seu conjunt una peça única, a través de la qual es vol divulgar el treball de les compositores valencianes en l'àmbit de la creació bandística, sense menyscapte del particular estil que li conferirà cadascuna de les autores i creant en el seu conjunt una obra de gran versatilitat tímbrica.

Amb motiu d'aquesta composició, i pensant en la pròxima edició d'un disc que reculla aquesta singular peça, s'ha volgut acompanyar la suite amb huit composicions poètiques que formaran part del posterior llibret d'acompanyament. Els textos han sigut coordinats per la poeta Maria Josep Escrivà, amb la participació de les poetesses Isabel Robles, Teresa Pascual, Encarna Sant-Celoni, Consol Martínez, Begonya Mesquita, Begonya Pozo, Isabel Canet i la mateixa María Josep Escrivà.

Presentació i concert

Previ al concert que oferirà la Banda de Dones de la FSMCV, el dia 10 de març, i una hora abans, a les 17 hores, al mateix Palau de la Música, tindrà lloc una breu presentació del projecte que comptarà amb l'assistència de la presidenta del Palau, Gloria Tello; del diputat de Cultura, Xavier Riusc i el president de la FSMCV, Pedro Rodríguez. La breu presentació comptarà amb la lectura dels poemes compostos per a l'acompanyament de la Suite dels séquies. A continuació, a la sala Iturbi del Palau de la Música es realitzarà el concert, que consta de dues parts diferenciades: l'estrena de la Suite de les séquies en la primera part i, en la segona, Mar i Bel, de Ferrer Ferran –amb la ballarina Marián Escrivà–; la Primera Simfonia Remembrance, de Carlos Pellicer, i Oscar for amnesty, de Dirk Brossé –amb l'actriu Mónica Montilla.

A més d'aquest concert, la Diputació de València està actualment ajustant una original iniciativa orientada al camp professional de la música, com són les classes magistrals que en breu impartirà la professora Mercedes Padilla. Aquestes classes han sigut pensades per a reforçar aspectes de la tècnica musical en aquelles dones que volen avançar en la composició o en la direcció de banda i orquestra.

El concert servirà per a retre homenatge a l'escriptora i periodista valenciana Didín Puig i Grau, qui va morir fa tan sols unes setmanes. Aquest concert, d'entrada lliure i gratuïta, es realitzarà el diumenge 10 de març a les 18 hores al Palau de la Música de València.

next