Una trentena de col·lectius creuen que ampliar el port és incompatible amb la declaració d'emergència climàtica

Associacions veïnals i ecologistes critiquen que el conseller Arcadi España haja demanat traure el port "del terreny de la polèmica i dels debats estèrils"
4 juliol 2019 16:56h
Les associacions consideren que l'ampliació del port augmentarà les emissions contaminants. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Una trentena d'associacions ecologistes i veïnals han fet un comunicat en què rebutgen l'ampliació massiva de l'activitat del port i consideren que és incoherent amb la declaració d'una emergència climàtica. Consideren que l'ampliació del port augmentarà les emissions contaminants, deteriorarà els ecosistemes del litoral i fomentarà el comerç globalitzat insostenible.

Col·lectius ecologistes i veïnals consideren molt negatives les declaracions del conseller Arcadi España qui, després de visitar les instal·lacions portuàries, va demanar "traure al port de València del terreny de la polèmica i els debats estèrils i evitar donar arguments a la competència". Així consideren que "és greu" que Arcadi España es "tanque a un debat públic sobre unes decisions portuàries que tindran un enorme impacte sobre el futur urbanístic i ambiental de tota la ciutat de València". En aquest sentit, apunten que per a ells és "xocant i incoherent que d'una banda el Conseller afirme que el Port és patrimoni de tots els valencians i per l'altra exigeix fer callar i inhibir qualsevol àmplia participació ciutadana per a decidir sobre unes obres d'ampliació del port que seran determinants en l'esdevindre de València".

En concret, han signat el manifest Ecologistes en Acció, Acció Ecologista Agro, Plataforma Litoral Per Al Poble, Per l'Horta, València per l'Aire,  CAVE-COVA,  ATTAC País Valencià, Associació de Veïnes i Veïns Nazaret, Associació de Veïnes i Veïns Malvarosa, Assemblea de Veïnes i Veïns de Benimaclet, Associació de Veïnes i Veïns de Castellar-L'Oliveral, Plataforma en defensa del paisaje de Pedralba, Valencia saludable, Sindicat d'Estudiants País Valencià, Fent Camí, Extintion Rebellion, Jarit Asociación Civil, Intersindical Valenciana, 30 Días en Bici, Plataforma Russafa, Valencia Climate Save, Nou Model Energètic, Democracia en Verd, Estrella Roja de Benimaclet, Asociación Cultural Olivereta-Patraix (ACOPAS), Vias Verdes el Cabanyal, Russafa veinal, Coordinadora por una Serrania Viva, Xúquer Viu, Taula per la partida de dalt i horta de Benimament i Plataforma Aire Limpio Buñol.

Aquestes associacions recomanen al conseller que si vol crear ocupació, "ha d'orientar les inversions cap a altres sectors més sostenibles d'economia local, ja que creen molta més ocupació i no tenen un cost ambiental tan elevat que tota la societat valenciana acabara pagant". "Els llocs de treball es generen amb inversions localitzades, verdes i flexibles que no depenguen dels vaivens de l'economia globalitzada, que és inestable per naturalesa", insisteixen. 

En aquesta línia, consideren "surrealista" "impossible, anticientífic i cínic" afirmar que siga "sostenible" duplicar o triplicar la quantitat de vaixells, contenidors, creuers, grues i camions treballant en el port i en els seus voltants. Els activistes denuncien que actualment el port de València "és en part responsable de la mala qualitat d'aire de la ciutat de València".

Segons expliquen, els vaixells utilitzen un combustible sense refinar i com que és corrosiu impedeix posar filtres en els fumerals dels vaixells per a minimitzar l'emissió de partícules en l'atmosfera. Davant d'això, denuncien que "les xicotetes mesures compensatòries del port no compensen en absolut i són insignificants enfront del gran creixement dels volums d'emissions nocives, localitzades i disperses".

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next