Diari La Veu del País Valencià
Unauto demana un informe jurídic perquè considera inconstitucional el decret valencià dels VTC

VALÈNCIA. La patronal dels vehicles de transport amb conductor a l’Estat, Unauto, ha demanat aquest dijous a la Generalitat que consulte el Consell Jurídic Consultiu (CJC) sobre la constitucionalitat del decret llei que prepara el Consell.

El president d’Unauto VTC València, Ricardo González, ha informat en roda de premsa junt amb el president estatal, Eduardo Martín, que consideren que el projecte de decret autonòmic no passarà “el filtre” del Consell Jurídic perquè és “inconstitucional” ja que vulnera la lliure competència i el lliure mercat.

Segons han recordat, el Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya ha exposat que la normativa atempta contra la llibertat d’empresa i ha reconegut que les indemnitzacions pel cessament d’operacions dels VTC correspon al govern autonòmic, i el mateix esperen que ocórrega en el cas del País Valencià.

“No cal deixar-se enganyar la Comunitat Valenciana com sí que s’han deixat enganyar a Catalunya”, ha manifestat Martín en una compareixença davant els mitjans després de celebrar una junta d’Unauto València en un hotel de la ciutat. Martín ha insistit que abans de fer “un moviment inconstitucional com a Catalunya”, la Generalitat faça un estudi jurídic.

A Barcelona, han assegurat, “ha quedat clar” que la responsabilitat és de la Generalitat i que hi haurà un encariment del servei “per no tindre alternatives en vehicles inferiors a nou places” una vegada aprovada la regulació que, al seu parer, “obstaculitza” el dret constitucional de llibertat d’empresa.

Sobre la xifra de 166 milions d’euros de reclamació d’indemnitzacions al País Valencià que suposaria una regulació restrictiva als VTC, Martín ha dit que la xifra correspon a les possibles indemnitzacions a partir de 2022, quan acabe el període fixat per Foment, però a eixa quantitat cal sumar els danys per deixar d’operar fins a eixa data i el lucre cessant.

Al País Valencià hi ha actualment 373 llicències de VTC i unes mil pendents de concedir. Les “restriccions” suposaran l’expulsió dels VTC, el tancament d’empreses i l’acomiadament de més de 500 treballadors de col·lectius de difícil inserció laboral –aturats de llarga duració majors de 50 anys–, segons Martín, que ha acusat “el monopoli del sector del taxi” de “enganyar” als ciutadans i a les institucions.

El taxi ha operat tradicionalment en dos tipus de contractació, la parada i la mà alçada, i va començar també a funcionar mitjançant la precontractació a través d’emissores i els VTC “no han dit res”, mentre que els VTC s’han adaptat a les noves tecnologies en passar de la contractació per fax a l’ús d’aplicacions mòbils.

S’ha preguntat per què el període de precontractació ha de ser de quinze minuts o d’una hora, cosa que “només va en interés del taxi” i s’ha de “segrestar” l’ús del GPS i no es pot aparcar en superfície, un requisit que està “anul·lat” des de 2012 pel Tribunal Suprem.

Es tracta d’un “xantatge” del sector del taxi al qual han cedit les institucions, han indicat, i han demanat que els agradaria que en altres autonomies s’aplicara un model de convivència com el de Madrid. Han reiterat que està en tràmit el decret llei 13/2018 de Foment i que l’Ajuntament de València no tindrà competència per a regular si no s’aprova el decret del Consell.

Comparteix

Icona de pantalla completa