La Unesco concedeix a la Universitat Jaume I la Càtedra d'Esclavitud i Afrodescendència

El catedràtic d'Història Contemporània José Antonio Piqueras en serà el director, i comptarà amb un equip de 40 investigadors tant de la universitat castellonenca com d'altres països
16 desembre 2019 06:00h
La Càtedra s'ocuparà de l'anàlisi i la difusió dels problemes actuals relacionats amb l'exclusió racial en el context de les condicions migratòries Sud-Nord, movent a la reflexió sobre la creació històrica d'estereotips a partir de l'esclavitud africana i del seu llegat. / PIXNIO

VALÈNCIA. La Secció d'Educació Superior de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació i la Cultura ha donat llum verda a la proposta de creació de la Càtedra UNESCO d'Esclavitud i Afrodescendència de la Universitat Jaume I.

El projecte reforça la relació entre la universitat pública de Castelló de la Plana i aquesta institució, tal com ha indicat el director d'aquesta secció, Peter Wells, en notificar la decisió. Donades les característiques de la nova Càtedra, s'intensifica la projecció internacional de la Jaume I, que des del 1999 compta amb una Càtedra Unesco de Filosofia per a la Pau.

L'actual projecte ha estat preparat pel professor José Antonio Piqueras, catedràtic d'Història Contemporània, qui dirigirà la Càtedra, i ha comptat amb el suport de 36 responsables de centres acadèmics internacionals, càtedres Unesco, institucions públiques espanyoles, empreses culturals i de prestigiosos historiadors, historiadores i científics socials. Un equip de 40 investigadors, entre personal docent de la Universitat Jaume I i investigadors associats de deu països, es troben compromesos amb els seus objectius.

La Càtedra s'ha dotat d'un Alt Consell Consultiu integrat per 14 personalitats –acadèmics de les universitats Harvard, Yale, Stanford, SUN-Binghamton, Johns Hopkins, Sorbonne, Costa Rica, INAH-Mèxic i l'École des hautes études en sciences sociales, entre d'altres– i experts de les Nacions Unides en formes contemporànies de discriminació racial i formes connexes d'intolerància. El Consell consultiu estarà presidit per Federico Mayor Zaragoza, qui va ser director general de la Unesco.

La Càtedra naix per a promoure la recerca, la reflexió i la difusió de les condicions històriques que van crear el binomi esclavitud-raça, i el seu trasllat a la cultura occidental. També s'ocuparà de l'anàlisi i la difusió dels problemes actuals relacionats amb l'exclusió racial en el context de les actuals condicions migratòries Sud-Nord, movent a la reflexió sobre la creació històrica d'estereotips a partir de l'esclavitud africana i del seu llegat.

next