Unides Podem abandona la negociació mentre les bases voten sobre la investidura i l'entrada al Consell

La formació morada se n'ix de la reunió i proposa a Compromís quedar-se amb la Conselleria d'Habitatge i les competències de Transició Energètica 
11 juny 2019 13:57h
Imatge d'arxiu del secretari general de Podem, Antonio Estañ. / EFE

VALÈNCIA. Unides Podem ha esgotat totes les seues bales. La coalició ha abandonat la mesa de negociació cap a la una i mitja del migdia i ha deixat sobre la taula la possibilitat de quedar-se finalment amb la Conselleria d'Habitatge, a la qual s'afegirien competències de Transició Energètica. Una solució que, a hores d'ara, Compromís no vol acceptar. Mentrestant, la militància de Podem està votant si dona el seu suport a la investidura de Ximo Puig i si, finalment, entra al Consell sota les condicions actuals. 

El secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha declarat que aquest dilluns al migdia hi havia un "acord aconseguit després de "setmanes de treball" gràcies al "respecte a la proporcionalitat" i a grans "cessions" per part de tots els grups. Un principi d'acord que, en reprendre la reunió després del dinar, es va esfumar. La idea era que la Conselleria d'Habitatge que ha de dirigir Unides Podem –que se suma a la de Transparència i Memòria Democràtica, que ja està tancada i que recaurà sobre EUPV– tinguera les competències de Transició Energètica. 

Per la seua banda, Compromís diu que ni parlar-ne. La coalició valencianista tan sols ofereix als morats afegir qüestions lligades a la sostenibilitat i a la mobilitat, però no cap càrrec –es parla d'una direcció general– relatiu a Transició Energètica, ja que suposaria cedir massa competències. Ara mateix, els d'Oltra tenen la situació del seu favor, ja que tan sols han d'esperar que els de Podem voten. 

Ningú espera que Unides Podem cancel·le el seu suport a la investidura –una repetició electoral seria fatídica per a ells–, però pot ocórrer que les bases voten no entrar a formar part del Consell amb l'actual acord. Aquest escenari seria ideal per a Compromís, ja que recuperaria totes les conselleries i competències que ha anat cedint durant les últimes setmanes. Ara bé, irònicament, provocaria que les inacabables reunions dels últims dies acabaren en el no res i que es tornara a un escenari 'pre-Podem', amb només Compromís i PSPV al govern. Per ara, mentre els organismes interns de Podem no es pronuncien, els de Compromís no reprendran les converses amb els socialistes. 

next