Unides Podem arranca el 'sí' del PSPV i Compromís per a fer-se amb una vicepresidència del Botànic 2.0 

La nova àrea estarà previsiblement dirigida per Martínez Dalmau i incorporarà les competències d'una conselleria dedicada a qüestions d'emergència climàtica i transició ecològica
7 juny 2019 10:53h
L'arquitectura del nou Botànic continua prenent forma malgrat que els aspectes programàtics encara no han sigut tancats. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Lentament, l'estructura del nou Botànic continua prenent forma. Malgrat que el tancament dels aspectes programàtics del pacte de govern encara no estan del tot lligats, la llarga reunió d'aquest dijous 6 de juny ha permés arribar a nous acords sobre l'arquitectura institucional –el 'com'– dissenyada per als pròxims quatre anys. Ara sabem que, si no hi ha cap imprevist, el líder d'Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau, podrà complir amb la seua aspiració de dirigir una vicepresidència segona, que es trobarà just per darrere de la vicepresidència primera, que tornarà a ostentar Mónica Oltra. 

Junt amb aquesta nova àrea, que finalment PSPV i Compromís han acceptat cedir a la formació morada i que tot apunta que servirà, al seu torn, de conselleria dedicada a les qüestions d'emergència climàtica i transició ecològica, Unides Podem també ostentarà una segona conselleria. No obstant això, la coalició haurà de resoldre les seues disputes internes per a decidir si finalment recau en Podem o en Esquerra Unida, segona pota de l'aliança.  

Mentre les qüestions arquitectòniques van prenent forma, aquest divendres la mesa de negociació es tornarà a reunir amb l'objectiu de tancar d'una vegada un 'què' que s'està entravessant més de l'esperat. Una vegada mes, la reunió de hui es preveu llarga, ja que els eixos que queden per tancar, sobretot el dedicat a la fiscalitat, són els presenten més perspectives diferents entre els socis de govern. 

El temps apressa, però la construcció del Botànic 2.0 avança. Si les previsions es compleixen, tot quedarà signat sobre el paper  –inclosos els noms dels futurs càrrecs– abans del dia 12 de juny, quan se celebrarà la investidura de Ximo Puig. Per ara, a més de la reunió de hui, els negociadors ja han reservat el pròxim diumenge dia 9 per a una nova trobada. Ningú no dubta que aquest serà un llarg cap de setmana abans d'enfrontar l'esprint final, que començarà dilluns que ve. 

next