Unides Podem-EUPV reitera que aquesta vegada sí que governarà per a fer "un Botànic de transformació"

El programa de la confluència d'esquerres inclou la limitació dels mandats a dues legislatures, l'eliminació dels privilegis concedits als expresidents i l'avaluació del compliment dels programes electorals
9 abril 2019 12:33h
Unides Podem - Esquerra Unida ha presentat el seu programa per al 28-A al mateix lloc on es va signar el Pacte del Botànic. / PODEM

VALÈNCIA. Unides Podem - Esquerra Unida ha presentat aquest dimarts al matí el seu programa per a les eleccions del 28 d'abril, un document que "naix de l'enteniment en la diversitat entre dues forces per a fer un món més just i molt millor", segons ha afirmat Rosa Pérez Garijo, la número dos de la confluència d'esquerres. 

La presentació ha sigut a l'Estufa Freda del Jardí Botànic, just on el juny del 2015 es va segellar el pacte programàtic de l'actual govern valencià. La tria no ha sigut casual, ja que en paraules del candidat a la Presidència, Rubén Martínez Dalmau, es presenten a aquestes eleccions, "ara sí, amb la voluntat de governar".

Segons Martínez Dalmau, "Podem ha marcat el rumb dels darrers quatre anys, però algunes mesures no van ser assumides totalment pel Consell, perquè els va faltar valentia". En aquest sentit, ha citat la taxa turística, la llei d'expresidents o la llei de diputacions. "Al Consell li va faltar valentia i ara nosaltres les tornem a plantejar", ha reiterat.

En aquest sentit, el número 1 l'ha descrit com un programa "de continuïtat", però, també, "de transformació", ja que "superarà les limitacions d'aquesta legislatura 'de reparació'".

"No volem simplement reeditar el Botànic", ha dit, ja que considera que el pacte "ja ha complit la seua funció en aquesta legislatura". Ara, la coalició d'esquerres aspira a "desbordar" el Botànic, a "anar més enllà". "I això implica ser més valents", ha remarcat, per a concloure: "Volem un Botànic de transformació".

També Pérez Garijo ha manifestat que Unides Podem "ix a guanyar per a formar part d'eixe Botànic segona part" i, preguntada pel paper d'Esquerra Unida, ha afirmat que "suma vots a la confluència, però també experiència". "Es nota la diferència en els governs que forma part Esquerra Unida: com qui defensem el laïcisme, la memòria democràtica, la reversió a la gestió pública", ha argumentat, i ha afegit que "eixa força i experiència demostrada als municipis i a la diputació la podem aportar al govern autonòmic".

Les mesures d'un programa "que no està fet als despatxos"

Martínez Dalmau ha explicat que el seu és "un programa del canvi, que pot servir perquè els valencians i les valencianes visquen millor els pròxims anys". És, segons ha dit, "un programa molt participatiu i molt debatut". També ha celebrat que "els moviments socials han tingut una participació important" i que "és un programa que no està fet als despatxos".

En el programa, que té un total de 842 propostes, destaca la voluntat d'una "regeneració democràtica". Per això, es limitaria a dos mandats com a màxim el temps que es podria estar en un mateix càrrec de representació. També s'eliminarien els privilegis concedits a expresidents i s'establirien mecanismes legals per a avaluar el compliment dels programes electorals.

També preveuen que el servei de dentista siga públic i gratuït. "De manera gradual començaria en xiquets i adolescents i arribaria fins a tota la societat", ha explicat. Pel que fa a l'educació, el programa inclou la universalització de l'accés a l'educació 0-3 anys "integrant aules per a aquestes edats en els nous col·legis i facilitant la transició cap a un model públic de forma dialogada amb el sector". 

En habitatge, Unides Podem-EUPV planteja un pla de vivenda que incremente el parc públic, on 3 de cada 10 noves construccions tinguen aquestes característiques. També fan una important aposta per les energies netes "i a un preu sostenible". De fet, al programa dediquen una bona part a platejar un green new deal per al País Valencià, que descriuen com "un ambiciós projecte de transformació de l'economia per a fer-la compatible amb la conservació de la vida al planeta".

En termes econòmics, Martínez Dalmau ha parlat d'una taxa turística per trams –un de local i un d'autonòmic– i d'un pla contra el frau fiscal. 

També s'ha referit al "problema del finançament" dient que "el nou govern valencià ha d'anar a Madrid entenent que el govern estatal ens ha de donar un finançament just" i que "calen persones capacitades per a negociar eixe finançament".

next