Unides Podem insta el govern espanyol a inspirar-se en "el cas valencià" per a formar un executiu de coalició

Rubén Martínez Dalmau ha demanat que el govern d'Espanya "entre en la cultura de pactes" i ha recordat que les majories absolutes "formen part del passat" 
16 juliol 2019 12:15h
Dalmau ha recordat que les majories absolutes "són del passat". / RICARDO RUBIO, EUROPA PRESS 

VALÈNCIA. El vicepresident segon del Consell, Rubén Martínez Dalmau (Unides Podem), ha instat el futur govern espanyol a inspirar-se en el "cas valencià" i entrar en la "cultura de pactes" i governs de coalició com el de la Generalitat entre PSPV, Compromís i la confluència de la qual forma part o el d'altres comunitats autònomes com les illes Balears.

"Si no entrem ja en una cultura d'acords, pactes i coalicions i no entenem que les majories absolutes són del passat, estarem abocats a repetir permanentment eleccions", ha advertit en declaracions als mitjans abans de participar en un desdejuni en la Confederació Empresarial Valenciana (CEV).

Sobre si veu trencades les negociacions entre el PSOE de Pedro Sánchez i Unides Podem de Pablo Iglesias, Dalmau ha remarcat que la seua prioritat són "els assumptes valencians", si bé ha reconegut que el que passe a Madrid "incidirà bastant" al País Valencià.

Ara bé, ha lamentat que a l'Estat espanyol "manca la cultura de pactes després de 40 anys de majories absolutes, que han sigut reiterades", cosa que creu que ha impedit crear "una cultura de governs de coalició".

L'escenari actual obri, al seu parer, "una molt bona oportunitat perquè un acord entre Unides Podem i el Partit Socialista permeta un govern de coalició com el de la Comunitat Valenciana, el de tantes comunitats com Balears i sobretot el que ara hi haurà a Espanya".

En cas contrari, Dalmau ha alertat: "El pitjor que pot passar és repetir eleccions quan els espanyols ja han decidit que volen un govern progressista i un govern de coalició".

next